lauantai 19. tammikuuta 2013

Terveisiä saunasta

Olipa mukavan kirpeä pakkasilma tänään ja mittarissa aamulla melkein -30C. Kun ei ollut kiire tai menemistä mihinkään, niin lämmitin saunan jo päiväaikaan. Sähköttömässä saunassa kynttilänvalossa on oma tunnelmansa, mutta niin on myös sydäntalvella päivänvalossakin saunoessa. Kaksi tuntia lämmittämistä riitti tunnin saunomiseen, vaikka sauna on näinkin suuri. Ulkosaunan lämmittämisessä ei näytä olevan suurta eroa siinä, että onko kesän helle vai talven pakkanen.

Olen saanut yllättävän paljon kysymyksiä valokuvien kanssa siitä, että minkänäköinen vanha pihasauna tai tyhjillään ollut talo on vielä kunnostuskelpoinen. On mukavaa huomata, että oma blogin pitämiseni on herättänyt kiinnostusta ja ihmisiä ajattelemaan, että olisiko oman pihan perän saunavanhus sittenkin vielä kunnostamisen arvoinen. Toiset saunat on vähän samanlaisen kunnostamisen tarpeessa kuin omanikin täällä puusuutarin pihanperällä. Joskus täytyy sanoa, että muuta ei ole nyt pakko tehdä, kuin lakaista vähän nurkkia ja sitten tulet pesiin, niin illalla pääsee jo löylyttelemään.

Vanhan rakennuksen kunnostaminen on aina kulttuuriteko. Ei ole eroa siinä, onko vanha rakennus väentupa kartanon mailla vai muonamiehen perunakuoppa töllin töyräillä. Rakennuskulttuuria on kaikki vanhat rakennukset ja kaikki vanhat rakennukset olisivat ansainneet kunnostamisen ja säilyttämisen tuleville sukupolville.
Jokainen häärätköön innostuksensa, kiinnostuksensa ja voimiensa mukaan. Omatkin tekemiseni on vain yhden ihmisen pientä puurtamista, jossa on jonkinlainen henki asiaan mukana.

Ne on eri miehet, ketkä jakelevat purkutuomioita ehjille vanhoille rakennuksille. Tällä blogilla olen oikeastaan halunnut levittää sitä ajatusta, että vanhan rakennuksen kunnostamisessa sen rakennuksen omilla ehdoilla on kysymys loppujen lopuksi aika yksinkertaisista asioista.
Meillä tavallisten ihmisten kesken on aina vähän erilaisia ne asiat, mitkä on helppoja tai vaikeita. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Sama koskee myös rakentamista, vaikka yllättävän moni meistä haluaisi olla rakentamisessa erityisasiantuntija.

On kaksi perustavaa laatua olevaa elämänohjetta, iätöntä ja ajatonta, jotka pätevät hyvin myös vanhaa rakennusta korjaamaan ryhtyvälle:

1. Tunne itsesi

2. Muista kohtuus

Tämän jälkeen kannattaa aloittaa miettimään niitä vanhan rakennuksen omia ehtoja sille kunnostustyölle. Niitä korjausrakentajan kymmentä käskyä.

Olen nyt ajatellut, että kävisin tässä blogissa läpi tulevan vuoden aikana myös omaa, entisen kellonsoittajan talon kunnostustyötä siltä ajalta, minkä työ minulta kesti. Vanhassa talossa on aina huoltamista ja kunnostamista, eikä se työ ole täälläkään loppunut. Mutta tämän talon kunnostustyö autiosta taas asutuksi vei itseltäni noin kolme vuotta palkkatyön ohella. Siitä voisin laittaa tarinaa ja kuvia kohta kohdalta, jonka perusajatuksena kuitenkin on, että rakentaminen on tavallisten ja yksinkertaisten miesten ja naisten helppoa ja yksinkertaista hommaa.

 

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi, klikkasin itseni lukijaksi!
  Juuri tänään mietin, että pitääkin laittaa (puu)sauna pihan perällä lämpiämään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa puusuutarin blogiin! Terveiset myös sinne pihanperän saunatontulle...!

   Poista
 2. Hei, olipas kiva kun löysin tänne! Jäin ihan haltioissani lukemaan sun kirjoituksia. Meillä on 1916 rakennettu hirsitalo, johon olisi tarkoitus vaihtaa alinta hirsikertaa kesällä. On todella vaikeaa löytää perinnekorjaamiseen vannoutuneita ammattilaisia työtä tekemään, joten jos sinulla on tiedossa tällaisia keski-suomesta päin, niin kaikki tieto otetaan ilolla vastaan :)
  Hyvää talven jatkoa kellonsoittajan taloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kun löysit tänne! Suosittelen etsimään tekijää täältä:

   http://www.metsankylannavetta.fi/osaaja-rekisteri/

   Mukavaa talven jatkoa myös Keski-Suomeen!

   Poista
  2. Katos vaan! No olishan tuo metsäkylän navetta pitänyt muistaa! Kiitos, heti lähtee tarjouspyynnöt eteenpäin :)

   Poista