perjantai 17. toukokuuta 2013

Puutavaraa erikoisempaan käyttöön

Ajattelin tässä kohtaa kesän edistymistä kertoa puualan yhdistyksestä, joka on voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen. Yhdistys on Puufoorumi ja sijaitsee täällä Pöytyällä. Nimellä googlaamalla löytyy heidän kotisivunsa.

Vanhojen rakennusten korjaustyössä tulee usein vastaan tilanteita, jolloin tarvitaan senlaatuista puutavaraa, mitä ei sahoilta suoraan löydy. Viimeksi kun tarvitsin leveää ja oksatonta tuppeensahattua mäntylautaa, löytyi sitäkin Puufoorumin varastosta. Heillä ei ole suuria varastoja, mutta aina jotakin talteenottamisen arvoista varastosta näyttää löytyvän.
Itse tarvitsin tätä mäntylautaa nikkarityylisten ikkunoiden yläkoristeiden tekemiseen, joita tein Vihreään Kamariin. Lauta oli kyllä vähän sinistynyttä tai harmaantunutta, eli lienee ollut vielä kuuluisan Tapaninpäivän myrskyn tuulenkaatamia mäntyjä. Puut oli metsässä olleet varmasti kevään kynnykselle. Ikkunakoristeleikkaukset tulevat kuitenkin ulkoseinälle, eli sinistymistä ja harmaantumista laudassa tapahtuu ulkoseinällä tavallisestikin ja maalaamalla harmaantuminen peitetään. Nämä koristeleikkaukset on täälläpäin tavallisia vanhoissa suuremmissa päärakennuksissa ja ne lienee yleistyneet rautatien tulemisen myötä. Asemarakennuksissa näkee samoja puuleikkauksia.


Puuleikkauksen pituus on 155cm ja korkeus 43cm. Minulla on tästä nyt vanerinen sabloona, eli kevyeen sarjatuotantoon on mahdollisuus sillä varauksella, että sopivaa puuta siihen tarvittaessa löytyy.

Pari vuotta aikaisemmin tarjoutui minulle tilaisuus päästä tekemään pärekattoa vanhaan aittarakennukseen Turussa. Kun lähdin tiedustelemaan päreiden saatavuutta ja yhteystietoja aina Museovirastoa myöden, ei tuntunut kukaan tietävän niille tekijää. Puolikuntoisia vanhoja pärehöyliä tuntuu siellä täällä olevan ja joku toimivakin museokeskuksen omassa käytössä oleva. Sitten löysin Puufoorumin yhteystiedot ja heidän kauttaan sain päreitä nopeasti ja edullisesti.

Puufoorumin puheenjohtaja Mäkinen on asiastaan innostunut ja halukas opastamaan joka kohdassa. Päreitä hän sai toimitettua nopeasti ja lasku päreistä oli vain niihin käytetyn puutavaran pinohinta. Työtä siinä höyläämisessä oli kahdelle henkilölle, mutta työstä Puufoorumi ei laskuttanut. Sinne on mahdollista mennä myös itse mukaan päretalkoisiin, kuka niitä tarvitsee ja haluaa elvyttää kansanperinnettä tältä osin.
Mäkinen oli halukas tulemaan myös paikanpäälle näyttämään aloitustyön ja päreiden latomisen katolla, mutta itselleni riitti kylmäharjoittelu höyläplaanilla.

Viimeksi kun Puufoorumilla kävin, sain henkilökohtaista opasatusta puutavaran tulevasta CE-merkintävaatimuksesta rakentamisessa. Useillakaan kenttä- eli rahtisahureilla ei liene vielä selvyyttä siitä, mitä CE-merkintävaatimus tulee heiltä edellyttämään. Suoraan sahalta ja rakennustarvikeliikkeestä ostetussa puutavarassa on varmasti tarvittavat merkinnät, mutta perinteinen rahtisahuri sahaa rakennuspuuta asiakkaan omista tukeista. Kun tästä sahatavarasta rakennetaan lupien ja asetusten mukaisia rakennuksia tulevasta heinäkuusta alkaen, edellyttää rakennustarkastus siitä myös nämä CE-merkinnät.

Puufoorumin puheenjohtaja Mäkisellä on nämä CE-merkintäoikeudet ja leimasimet. Riittää kun rahtisahuri tekee hyvää sahatavaraa, niin tilattuna Mäkinenkin ne voi käydä tarkastamassa ja leimaamassa.
Kirvesmies voi käyttää leimaamatonta laatuluokitukset täyttävää sahatavaraa rakentamiseen, mutta runkovaiheessa ennen levytyksiä ja laudoituksia nämä CE-merkinnät pitäisi jonkun käydä leimaamassa puutavaraan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti