perjantai 10. toukokuuta 2013

Rakennusten korjausneuvontaa radiossa

Kuuntelin tänään aamupäivällä työn ja touhun lomassa Ylen Turun Radiosta perinteeksi tullutta "jutellaan ja soitellaan korjausrakentamisesta" -ohjelmaa. Asiantuntijoina ohjelmassa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa oli korjausrakennusneuvoja ja maalarimestari. En kuitenkaan tässä kirjoita nimillä, koska asia ei sitä vaadi.

Korjausrakennusneuvojan tunnen vuosien takaa joltisenkin ja hän on mukava ja luonikas seuramies ja tarinankertoja. Hänen ajatuksissaan ja neuvoissaan on paljon hyvää, mutta en lähde niitä tässä erittelemään.
Kuitenkin yhden soittajan kysymykseen haluan itsekin tässä kirjoituksessa hieman paneutua, joka koski vanhan pihasaunan puulattiaa. Tämä asia on itsellekin aika läheinen siksikin, että tässä blogissa olen kertonut oman pihasaunan puulattian tekemisestä. Siitä olen saanut jonkinverran kysymyksiä ja huomattavasti eniten hakukoneen osumia näyttää blogiini tulevan siitä kirjoituksesta.

Soittaja ohjelmassa kertoi, että hän on tekemässä vanhaan 1920-luvulla rakennettuun pihasaunaan puulattiaa ja lattian alle jää tuulettuvaa tilaa noin kolmekymmentä senttiä lautalattian ja maan väliin. Soittaja myös kysyi, että pitäisikö lattian alle lisätä soraa, sepeliä tai kevytsoraa. Hän kysyi myös, että pitäisikö kivijalan sisäpintaan sekä lautalattian alapintaan laittaa uretaanilevyä.

Korjausneuvoja vastaili, että niin näitä lattioita ei ole yleensä tehty, mutta kyllä sen niinkin voi tehdä. Tässä vaiheessa lipsahdettiin pahemman kerran perinnekorjausrakentamisen hengestä 1970-luvun saneerausrakentamiseen, jonka jo lähes kaikki tänäpäivänä tietävät hyväksi esimerkiksi huonosta rakentamistavasta noin yleistyksenä. Korjausrakennusneuvoja esiintyy kuitenkin perinnerakentamisen asialla.

Sora ja sepeli lattian alla toimii hyvänä kapillaarisen kosteudennousun katkona jos sitä tarvitaan. Sekään tuskin on välttämätön, koska sauna on rakennuksena pieni ja alapohjan tuuletus pitää olla riittävä. Hyvin tuulettuvassa alapohjassa maakosteus ei juurikaan nouse puurakenteisiin. Betonianturoiden ja lattian puukannattajien väliin laitetaan bitumihuopaa kosteuskatkoksi. Soittaja oli kuitenkin ohjaamassa pesuvedet kourua pitkin ulos, niinkuin itsekin olen saunani vanhalla mallilla remontoinut. Eli vesiä ei johdeta saunan alle, vaan vedet johdetaan saunasta poispäin, niinkuin rakennuksissa yleensä.

Sitten tämä kysymys uretaanilevyn käytöstä herätti itsessäni kysymyksen, että miksi pitäisi käyttää? Onko tarkoitus pitää saunassa peruslämpöä päällä talvella? Sitä ei kukaan huomannut soittajalta kysyä.
Jos tarkoitus olisi pitää peruslämpöä, niin itse en tekisi silloin puulattiaa saunaan. Silloin varmasti paras olisi betonilattia, niinkuin soittajan saunassa tähän asti oli ollutkin. Betonivalun alle ne uretaanilevyt sopii, mutta ei missään tapauksessa puulattian kanssa mihinkään kohtaan.

Puulattia saunassa voi olla vain riittävillä kallistuksilla tehty yksin- tai kaksinkertaisena umpipuulattiana. Alapuolen pitää olla hyvin tuulettuva ja omassa saunassakin jätän oven saunomisen jälkeen reilusti rakoselleen ja takaseinässä olevan ilmanottoaukon avoimeksi. Näin lattia tuulettuu kahdelta puolen.
Mitään lämpöeristettyä tai täytepohjalattiaa puisena saunaan ei pidä suunnitella. Myös peruslämpö vanhassa pihasaunassa niinkuin kesämökissäkin on täydellisen turhanpäiväinen ja edustaa ekoterrorismia.

Uretaanilevyllä puulattian alapinnassa varmistetaan nopea lahoaminen ja home- sekä sienikasvustojen esiintyminen. Näistä ja muista hurjista korjausrakentamiskokeiluista kannattaa lukea Panu Kailan Talotohtori -kirjasta ja siellä "puun lahovauriot" osasta. Tämä kirjahan löytyy jokaisen kulttuurikodin kirjahyllystä Sinuhe egyptiläisen ja Tuntemattoman sotilaan vierestä.
Myös kivijalan sisäpinnassa uretaanilevystä on varmasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Pihasaunassa alapohjan tuuletuksen täytyy toimia ympäri vuoden, eli "kissanluukkuja" ei talveksi suljeta.

Itsellämme on kokemusta saunan vastaavasta puulattiasta jo yli kymmenen vuoden ajalta, koska sellaisen tein metsämökkimme pieneen saunaan. Lattiassa ei vielä ole merkkiäkään lahoamisen alkamisesta, vaikka maaperä on kosteaa ja rakennuspaikka vanhan suon reunakaistaa.
Sitä lattiaa rakentaessani olin jo aikeissa "kyllästää" lattiaa saunan seiniin ja lauteisiin tarkoitetulla "saunasuojalla". Soitin kuitenkin aineen valmistajalle ja kysyin sen sopivuutta puulattiaan. Vastaus oli, että ehdottomasti ei lattiaan, koska puulattian saunassa pitää voida imeä ja luovuttaa kosteutta kummaltakin puolelta. Myös tämä saunasuoja on enemmän ja vähemmän vettä läpäisemätön muovikalvo.

Pihasaunan lämpöeristämisellä ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Tärkeää on tuulensuojatiiveys ja lämmön saunaan tuottaa kiuas. Myös telttasaunassa saa hyvät löylyt, vaikka siinä on maalattia ja katto ja seinät on kangasta.

Ymmärrän hyvin tässäkin radio-ohjelmassa soittajan esittämien kysymysten perusteet, koska keskenään ristiriitaista rakennustapaneuvontaa tulee joka tuutista yhtenään. Suurin ongelma tässä on nämä rakennusmateriaalivalmistajien mannekiinit ja heidän kaupalliset intressit.
Ymmärrän myös hyvin radiossa asiantuntijana esiintyvien korjausneuvojien tehtävän hankaluuden. Kysymyksiin ei voi edeltäkäsin valmistautua ja rakentaminen yleensäkin on aihealueena erittäin laaja yhden henkilön hallittavaksi. Myös esiintyminen itsessään tuo varmasti paljon lisäjännitettä, joten huolimattomuutta ja epätarkkuutta vastauksiin tulee helposti. Itse en suostuisi missään tapauksessa tämänlaiseen tehtävään, eikä osaamiseni siihen riittäisikään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti