maanantai 12. tammikuuta 2015

Arjen valintoja

Oma vastaiskuni kuluttamista suosivan yhteiskunnan ajattelulle on pyrkiä ostamaan tuotteita, jotka kestävät. Paljon on tavaraa maailmalla ja markkinoilla, joka on jo käytettyä, mutta käyttöikää on vielä jäljellä, koska ne on aikanaan kestämään tehtyjä. Sitten löytyy myös vanhaa, mutta käyttämätöntä tavaraa, kuten nämä Suomen armeijan nahkasaappaat, jotka löysin täältä.

Ostin näitä saappaita itselleni kahdet parit jo viime talvena. Samanlaisia saappaita käytin itse -80 -luvulla varusmiespalvelusta suorittaessani. Silloin saappaita oli kahdet jokaisella miehellä, joista paremmat oli lomasaappaat ja huonommat palvelukseen. Kuitenkin saappaita rasvattiin ja plankattiin niin, että varustarkastuksissa palvelussaappaatkin kiilsivät joka miehellä, kuin uutuuttaan.

Nämä saappaat on Sievin valmistamia ja varmaan joskus vuosikymmeniä sitten suunnitelmatalouden aikaan armeijan varusvarastolle tehtyjä. Koska ne on ylijäämävarastoa, niin ainakin näissä jäljelläolleissa saappaissa varrensuut oli suunniteltu nuorten miesten hoikille pohkeille. 
Ensimmäiset saappaani viime talvena levennytin varsistaan suutarilla. Oikeastaan kaksikin eri suutaria niiden kanssa vähän ihmetteli. Ensimmäinen suutari venytti varrensuita varovasti viikon ajan, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi. Hän sanoi, että levennystyö nahkaompeluna olisi aika vaikeaa, joten vein saappaat toiselle suutarille. Pyysin tekemään levennyskiilat takasaumaan, mutta hänkin oli kuitenkin vain venyttänyt varrensuita. Nyt saappaat sitten sopi hyvin jalkaan, mutta parin päivän käytön jälkeen varrensuut kutistui, eli vähän palautui vanhaan mittaansa. Pyysin samaa suutaria vielä venyttämään varsia lisää, mutta sitten hän olikin tehnyt ne levennyskiilat takasaumaan takuutyönä venytykselle.


Sen verran hankalalta tuntuu käyttää samasta syystä saappaita suutarilla vähän väliä, että nyt toista saapaspariani varten tein omat työkalut varrensuun leventämiselle. Höyläsin pätkät pattinkia puolipyöreiksi ja alapäästä, eli nilkasta vähän kapeammaksi. Puiden yläpäästä menee kymmenen millin kierretanko läpi ja mutterit sekä prikat on puiden sisäpuolella. Muttereista vääntämällä työkalun yläpää ja varrensuu leviää. Puiden alapäähän voi tarpeen mukaan laittaa palikkaa väliin.
Venyttämisen täytyy kuitenkin olla varovaista hommaa ja vähän kerrallaan pitemmällä aikavälillä. Kostutan kevyesti varsien nahkaa sumutinpullolla, jossa on lämmintä vettä. Venytyspuut taidan pitää paikallaan, kun saappaat on varastossa, eli ei jokapäiväisessä käytössä.

Oman mieleenpainuvan tarinansa Suomen armeijan yhden nahkasaapasparin vaiheista on romaaniksi kirjoittanut Pentti Haanpää, kirjassaan Yhdeksän miehen saappaat. Siinä saapaspari aloittaa oman marssinsa uutuuttaan hohtavina ja paraatikuntoisina upseerin jalkoja verhoten. Tarinan lopussa muhkuroituneet saappaat jäävät rintamalla palvelleelle pienviljelijälle, joka kotiin palattuaan hämmentyneenä sodan hälinän ja melskeen taukoamisesta, tarttuu lapioon kotitilansa pellonpientareella, sotavuosina umpeenkasvaneita ojia avatakseen.

Vielä paraatikuntoiset armeijan vanhat saappaat sopii mielestäni hyvin askeltamiseen vanhan talon pihapoluilla ja työmailla. On myös hienoa, että vielä on oikeitakin suutareita olemassa, jotka osaavat saappaanteon. Vähän tekisi mieleni joskus tilata myös oikeat jatsarit tai limonadisaappaat.


10 kommenttia:

 1. Nuo ovat mainioita saappaita! Mulla on niitä kans kaks paria ja on myös neuvostoarmeijan vastaavat. Joissa on jo valmiiksi toppahousun sopivat varret...

  Omat suomalaiset saappaani olen ostanut suoraan armeijan myymälästä. Noitahan myydään myös armeijan (nyk. Millog) huutokauppojen yhteydessä rullakoittain.

  Käytän noita ratsastussaappaina ja suvella muutenkin. Talvella ne soveltuvat umpihankihiihtoon paljon paremmin, kuin vastaavat nykyaikaiset saappaat, joissa yleensä on vain liimattu pohja. noissahan on ommellut nahkapohjat, joten kestävyys myös pakkasella on taattu.

  Kyllä vanha laatu on oikeasti laadukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla myös liimatut kumipohjat noissa jatsareissa yms. jotka tuohon tekstin loppuun linkitin. Näissä armeijan saappaissa on tosiaan vahva nahkapohja, jotka on reunoistaan ommeltu kaksinkertaisella ompeleella. En usko, että ehdin näitä loppuun käyttämään.

   Itselläni on vielä yhdet tosi vanhat "vilttivarsi" -saappaat, joissa on nahkapohjien ompeleet kuluneet ja nahkakerrokset irti toisistaan. Olen niitä parillekin suutarille tarjonnut korjattavaksi, mutta he ovat sanoneet, että ei niitä enää voi pikilangalla uudestaan ommella, että kyllä liima ne nahat kasassa pitää. Vaikka liimaustyölle saakin takuun, niin viimeksikin parin päivän käytön jälkeen uudet liimaukset taas aukesi.
   Ehkä pitäisi nekin itse ommella, kun löytäisi jostain pikilankaa. Tai oikean suutarin.

   Poista
  2. Itse vein hyväuskoisena hienot huopavuoripieksuni "suutariin" pohjattaviksi. Kun en tajunnut sanoa, että pohjat ommellaan, olikin ne liimattu ja kappas kummaa, muun ohella vielä hiottu alkuperäiset ompeleetkin pohjista poikki!

   Missä on ammattiylpeys, missä on ammattitaito??

   Poista
  3. Valeammattilaisia löytyy myös muistakin ammattiryhmistä, kuin vain lääkäreistä ja timpureista. ;-)
   Itse olen joskus pyytänyt suutaria ompelemaan vilttivarsisaappaitteni pohjat, mutta ei se ole kuulemma mahdollista. Tietenkin se voi olla hankalaa, kun vanhat nahkapohjat on kovettuneet, mutta kuitenkin...?

   Poista
 2. Nahkasaappaat ovat kylä oivat jalkineet. Ja kun on useammat voi aina antaa niiden vähän levätä, niin kosteus sisältä ehtii haihtua. Ja eihän ne hiosta lainkaan niin paljon kuin kumisaappaat. Ja villasukat nahkasaappaiden kanssa. Itselläni on myös parit oikeat jatsarit sekä lapikkaat.

  Valitettavasti nykyään ei taida enää kunnon nahkasaappaita saada, sillä nahka on "muovilla" pinnoitettua. Suutarilla voi tietysti teetättää, mutta aika hintavaksi tulle - vaikka kestäväthän ne sitten yhden ukon iän, kun muistaa huoltaa.

  Huopatossut eli huopikkaat ovat myös oivat jalkineet talviseen pakkaskeliin. Ja jos pohjat on kuluneet niin ammattitaitoinen suutari pohjaa ne uudelleen - ei kumipohjia, vaan oikeat huopapohjat. Sitten kun vaan varoo, ettei kovin paljoa hiekoitussepelillä tallustele.

  Kumiteräsaappaat pitäis vielä hommata, niin vois syksyn sateilla lätäköissä saapastella huoleti. Tai savisella pellolla maata kääntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon olen itsekin huomannut, että mustat nahkasaappaat hiostaa ihmeen vähän myös kesähelteellä. Sitäkin olen joskus miettinyt, että mistä saisi ostaa komeita saapashousuja / pussihousuja? Tulen tutustumaan blogiisi joskus vähemmän kiireellä!

   Poista
 3. Jos muuten aiot tilata jatsarit, niin suosittelen Laitilan Jalkinevalmistamoa. Itse ostin sieltä jatsarit 5 - 6 vuotta sitten. Ja ne on hyvät. Mittojen mukaan jaloilleni tehdyt ja hyvästä materiaalista. Yhteys tiedot suutari Harri Mikkoselle löytyy netistä.

  Pussihousuja on myynnissä aina aika ajoin huutonetissä tai tori.fissä. Yleensä koot ovat 50-52 ja vyötärö 85-95 .. Uustuotantoa on myynnissä Jalavan kaupassa, Nostaligia Kaupassa ja Vanhan Savotan kaupassa.
  Niistäkin on tietoja netissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Laitilan jalkinevalmistamo onkin juuri sama suutari, jonka linkitin blogitekstini lopussa. Hyvä tietää, että on oikea ammattilainen. Onko niissä jatsareissa kokonaan kumipohja, joka liimattu, vai nahkapohja, jossa kumiset kantalaput ja puolipohjalliset?
   Kiitokset noista tiedoista kauppojen suhteen!

   Poista
 4. Mikäli osaan tulkita oikein, niin pohja on nahkaa ja rantti ommeltu. Ja tähän nahkapohjaan on liimattu kumipohja kiinni. Kun taas esim noissa Töysän jatsareissa ei tuota ommeltua ranttia, vaan kumipohja on liimattu suoraan. Ja mainittakoon vielä nahan laatuerosta, että Laitilan saappaat tehty selkeästi paksummasta ja paremmasta nahasta. Niiden varret pysyvät pystyssä, kun Töysäläiset taipuvat heti kun ottaa jalasta pois. No, onhan noissa hintaerokin. Soitele sinne Laitilaan Harri Mikkoselle, niin tiedät mikä on tämän päivän hintataso. Suosittelen kyllä Laitilan jatsareita !!

  VastaaPoista
 5. Kiitokset suosituksista! Laitilan suutari Mikkosen yhteystiedot on olleet itselläni kirjanmerkeissä jo pidemmän aikaa. Jonain päivänä vielä soitan, kysyn hintoja ja tilaan saappaat. Hintaa saa olla, jos on laatuakin!

  VastaaPoista