torstai 11. helmikuuta 2016

Suosittelen lukijaryntäystä

Åkerbacka -blogiin, kun semmoinen avautuu. Löytyy varmasti googlaamalla, ja voin tähän linkin sitten lisätä, kun sen saan tai löydän. Eli kannattaa seurata nettipäivityksiä.

PÄIVITYS: http://olgankujalla.com

Luvassa on arvatenkin hienoa kuvakerrontaa, haasteita, haaveita, inspiraatioita, innovaatioita ja ennen kaikkea tulevaisuudenuskoa. Varmasti on tulevan vuoden ja seuraavankin yksi mielenkiintoisimmista projektiblogeista vanhan talon kunnostamisessa ja henkiinherättämisessä.

*****

Mutta kun tähänkin blogipäivitykseen olisi mukava saada jokin kuva, niin lisään sitten ruislimpun lämpöiset ja pehmoiset terveiseni lukijoilleni!

Sopii paistettavaksi vanhan talon uunissa!
Hapanleivän juuri:

1. päivä     

3 rkl  ruisjauhoja ja 3 rkl haaleaa vettä. Ainekset sekoitetaan pieneen lasipurkkiin ja kansi löyhästi kiinni, jotta raski saa happea. Laitetaan juureutumaan lämpimään, noin 25 asteiseen paikkaan kahdeksi päiväksi.

3. päivä

Lisätään 2 rkl ruisjauhoja ja 2 rkl haaleaa vettä ja sekoitetaan. Annetaan juureutua vielä samassa paikassa. 

4. päivä

Juuren pitäisi nyt kuplia, joten sitä voi käyttää hapanjuurileivän tekemiseen.

Ruislimppu, ts. hapanleipä:

Vaihe 1.

2 dl kädenlämpöinen vesi, hapanleivän juurta, 1 dl ruisjauhoja.  Sekoitetaan keskenään tasaiseksi taikinaksi. Astia peitetään muovikelmulla ja laitetaan lämpimään, noin 25 asteiseen paikkaan. Annetaan käydä yön yli, kunnes kuplii kunnolla. Tuoksu on mieto ja hapan, eli se on valmis seuraavaan vaiheeseen.

vaihe 2.

Taikinaan lisätään 6 dl  kädenlämpöinen vesi ja 1 rkl suolaa, jotka sekoitetaan hyvin. Lisätään 1,5 litraa ruisjauhoja, jotka vaivataan käsin voimakkaasti, tasaiseksi ja kiinteäksi taikinaksi. 
Annetaan kohota liinan alla kunnolla 3-6 tuntia, lämpimyydestä riippuen. 
Sitten taikina kaadetaa jauhotetulle alustalle ja leivotaan kaksi limppua. Tässä vaiheessa muista säästää reilu pala juurta seuraavaa kertaa varten. Limppujen annetaan kohota vielä 2-3 tuntia liinan alla. 

Kun painat kohonnutta leipää sormella kevyesti, niin taikinan pitäisi kohota ennalleen nopeasti, joten limput olisi valmiit paistettavaksi.

Paista 220 asteessa yhden tunnin ajan.    

Muista säästää juurta, joka paranee vanhetessaan!            

2 kommenttia:

 1. Ruislimppu !! Oikeasta rukiista. Hapanjuuri taikinasta. Ken tuollaista saa, ei enää halua ostaa noita kauppojen ruispaloja yms - useimmissa niissä on käytetty leivonta ominaisuuksien parantamiseen vehnää - ja illoin ne kuivuvat nopeasti. Aito ruislimppu paranee vanhetessaan. Itselläni oli erään maatilan emännän kanssa diili 17 vuoden ajan -kerta viikkoon kolme kilon limppua. Juuri oli Säkkijärveltä. Ai, että oli hyvää. Nyt hän ei enää jaksa leipoa ja itselläni on vasta opettelussa tuo homma. Mutta eiköhän se siitä.

  Leivinuuni on hyvä lämmönlähde, mutta myös oiva apu ruuanlaitossa. hauduttaen hitaasti hyvää tulee !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa kaupan ruispaloissa on se hauska pikku huijaus, että ne on "rukiisia" leipiä, koska ruisjauhon osuus on alle puolet jauhojen kokonaismäärästä. Siksi niitä ei saa nimetä "ruisleiväksi". Mutta tällä ohjeella oikean ruisleivän teko on yllättävän helppoa. Tekevältä mieheltä luonnistuu ruislimpun teko siinä missä emänniltäkin. Ellei peräti paremmin! ;-) Toki niistä emännistä on paljon muutakin iloa elämässä!

   Myös ihan tavallinen sähköuuni on ihan hyvä ruislimpun paistamiseen.

   Poista