lauantai 27. marraskuuta 2021

Vanhojen peiliovien kunnostamista

Työmaat on taas alkaneet ja työt vähän kasaantuneet, kun piti työtapaturman seurauksia parannella. Siitä tapahtumasta kerroin edellisessä postauksessa. Mutta asiat on kunnossa ja hommat jatkuu vielä. 

Tässä pieni aikamatka toistakymmentä vuotta taaksepäin, koska tämä blogi täytti myös kymmenen vuotta 15. päivä kuluvaa kuukautta. Mutta teen sen aikamatkan vanhojen ovien ja ikkunoiden parissa. 



Tässä on muutamia kuvia vanhoista peiliovista, joita olen joskus kunnostellut. Ensimmäisen kuvan pariovet kunnostin ja tein karmit edellisellä viikolla ja asensin paikalleen Ruissalossa. Ovien alareunat oli kuluneet ja haristuneet, kun ne on ulko-ovina olleet. Tein kulmarauta vahvistukset ja lisäsin viisi senttiä uutta puuta alaosaan. Reunat suoristan, jos niissä on liikaa kulumaa, tai usein vanhoja vinouksia. Olen tehnyt kyllä vanhaan vinoon oveen myös vinot karmit, oman talon yläkerrassa, kun se on sopinut siihen paikkaan. Tähän tein uudet peitelistat ovien keskisaumaan vanhan profiilimallin mukaan. Sopivia profiiliteriä perinnelistoihin minulla on, ja uusia voi vaikka itse hioa, jos tulee tarvetta näissä korjauksissa. 

Kun tuleva kevät lämpenee ja maalausilmat koittaa, menee Katja Muraalista ne puhdistamaan ja maalaamaan.

Kuvien ovet ja niiden korjaustyöt on oman vanhan taloni ovia, tai sitten työprojekteihini kunnostamiani ovia yms. 




Korkea sisäpariovi. 




Kahdet vanhat lasipariovet olen sovittanut samoihin karmeihin, joten niistä saatiin tuplapariovet vanhaan taloon ulko-oviksi. Näissä ovissa oli se lisätyö, että ne oli kymmenen senttiä liian korkeat. Lyhensin ovia, ja samalla oli lyhennettävä alimmaisia puupeilejä. 


Yksittäinen sisäovi tarvitsi vain vähän suoristamista ja lyhentämistä, sekä uudet karmit. 


Omaan taloon tein aikanaan vaatekomeroita vanhoista Åbo Akademin käytöstä poistetuista vessan ovista. Leveyttä niillä oli 50cm, joten ei ne vessat ole kovin esteettömiä olleet. Näissä ovissa suurin työ oli vanhan maalin poisto.



Sitten ajassa taaksepäin vähän lisää. Omaan taloon kuistilta eteiseen on vanha pariovi, johon tein tuplaovet peiliovina. Näitä töitä tein vielä reilu kymmenen vuotta sitten melkein polven päällä pihan perällä, vaikkakin katon alla. Työkaluina näissä ovissa oli käsikutteri, kääntöpöytäsirkkeli ja yläjyrsin peilin kehyksen reunaprofiilille. 



Vanhoja ovia olen joskus naapurustosta ostanut, kun aikanaan jutuille päästiin. Tässäkin isäntä oli aikanaan purkanut vanhan talonsa ja rakentanut uuden modernin ja matalan tiilitalon. Ainoa, mitä oli vanhasta talostaan vuosikymmenet säästänyt, oli ulko-ovina olleet paripeiliovet. Ne kaipasi vain puhdistamista ja karmeja. Kunnostamisen jälkeen ne oli muutaman vuoden minulla varastossa odottamassa uutta käyttöä. 


Työmaata ajalta ennen oman verstaan valmistumista. 


Vanha peiliovi oli liian kapea nykystandardien mukaan vessan ja kylpyhuoneen oveksi, kun vanhaan puutaloon Turussa tehtiin remonttia. Tein ovesta parioven, jossa oli kapea lisäovi vasemmalla. 






Omiin varastoihini kunnostin murjottuja ja rikottuja ovia, joita pelastin osittain kaatopaikkakuormasta. Niihin tein puukorjauksia ja karmeja.  




Näissä ovissa oli mielenkiintoinen yksityiskohta tuo vanha kirjepostiluukku, joka alimmassa kuvassa vasemmalla ja pystyasennossa. 


 


Joskus huonokuntoinen vanha ikkunapoka voi olla vielä kunnostamisen arvoinen. 


Tämäkin vanha peiliovi on käytössä vielä oman talon keittiön ovena, vaikka kuvassa näyttää, että se on vain kasa puun palasia. Siihen oli naulattuna paneeli pintaan, jonka halusin poistaa, koska ovi oli halkeillut. Naularivit ja paneli esti peilioven tavallisen elämisen. Perinteinen peiliovi on kasattu ilman liimoja ja nauloja, joten se sietää pientä liikettä ja elämistä kosteusvaihteluiden mukaan. 

*****

Loppuun sarja vanhoja ovia varmaankin 1800 -luvulta. Ovia kunnostin, poistin maalit ja tein puuttuvat karmit. Myös vanhoja karmeja kunnostin, mutta se voi olla työläämpi homma, kuin uusien tekeminen. 
Vanhoja lukkoja kunnostin, ja sovitin tai tein puuttuvia avaimia.