torstai 21. maaliskuuta 2013

Harmaiden pesuvesien viemäröinti

Talousvesikaivon ja harmaavesiviemäröinnin rakentaminen oli työnä samaa projektia, joten käyn ne tässä läpi nyt perätysten mutta omina blogiteksteinään.

Koska vanhaa viemäröintiä ei ollut, tässä tehtiin pelkästään uutta systeemiä ja jätevesiasetusta noudattaen. Kodin harmaille pesuvesille jätevedenkäsittely on paljon helpompaa ja ratkaisut edullisempia rakentaa kuin vesivessan mustille jätevesille.
Meillä on käytössä pakastava käymälä pesuhuoneessa ja se on lähinnä yöastiakäytössä. Pääasiallisessa käytössä meillä on vielä vanha, ennen sotia tehty hatara ulkohuussi. Uusi on suunnitelmissa ja tehdään kun ehditään. Kaikkea ei voi saada heti ja kuluu se elämä näinkin.
Pakastavan käymälän ja ulkohuussin lopputuote kompostoidaan. Näin olemme kestävän kehityksen hengessä mukana, eikä valtiovalta voi ainakaan kovin järkevästi perustella haittaveroa kompostoivalle käymälälle.

Suodatinkenttä on neljänkymmenen metrin päässä talosta saunan päädyssä ja alamäen puolella talousvesikaivoon nähden. Tärkeintä olisi varmistaa omalla tontilla, ettei jätevesi pääsisi valumaan juomaveteen.
Koska maaperä täällä on vettä täynnä olevaa savimaata, on puhdistuneen pesuveden maahan imeyttäminen mahdotonta. Siksi suodatettu pesuvesi ohjataankin nyt naapurin niittypellon salaojaan. Ratkaisu täyttää lupaehdot.

Viemärin päässä saunan päädyssä on sakosäiliö, josta vesi laskee pumppukaivoon. Maa on tontilla niin tasaista, ettei viemäröinnin ja suodatuskentän välille saatu riittävää korkeuseroa. Koska maaperään ei suodatettua vettä voi imeyttää, täytyi suodatinkenttä rakentaa maan päälle ja peittää se maakumpareella. Tämän takia sakosäiliön ja suodatuskentän välissä on pumppukaivo, jossa pilssipumppu nostaa veden kenttään.

Suodatinkentän niinsanotut suodatinmoduulit on kaupallisia ratkaisuita ja samaa pakettia sakosäiliön kanssa. Ne täyttävät lain kirjaimen hengen ja lupaehdot. Säiliö ja kenttä on pieniä ja mitoitettu muistaakseni nykymittapuun mukaan kahden viiva neljän hengen käyttöön.

Suositella en voi tätä ratkaisua, enkä varmaan mitään muutakaan tämän päivän jätevesiasetuksen mukaista ratkaisua. Tämä oli kuitenkin vielä suhteellisen edullinen rakentaa, joten tällaisella voi hyvin päästä alkuun. Säiliö ja suodatinpaketti oli puolentoista tuhannen euron hintainen, joten viemäröinnin ja kentän hinnaksi taisi tulla jotain kolmetuhatta euroa. Hinnoissa säästäminen edellyttää hintavertailua ja sitä, että hankkii rakennusmateriaalia vähän eri paikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti