maanantai 11. marraskuuta 2019

Rakennusperinnettä eri vuosikymmeniltä

Taas on yksi syksy aika pitkällä ja työmaat minulla hyvällä mallilla. Kesän lopulla lähetin eetteriin ajatukseni siitä, miten syksyn olisi hyvä edistyä, koska minulla oli vielä tilattuna kahden vanhan talon ulkovuoraustyön tekeminen. Aika hyvin tuo suuri tuntematon, sattumus tai sallimus ajatukseni noteerasi, koska työt saatiin tehtyä ja parina viimeisenä päivänä oli jo mukavan kuiva pikku pakkanen.
Vanhempi talo on jo satavuotta täyttänyt, ja siinä on joskus ollut hellahuoneita, eli asuntoja useammalle perheelle. Ulkovuorlaudoitus näytti olleen vain eteläseinältä ja sen alaosasta kertaalleen vaihdettu. Yläosan pystylaudoitus oli alkuperäistä, ja siinä näki sen rakentamisjärjestyksen, kun vanhoja lautoja irroitti. Vesikaton umpilaudoitus oli naulattu päittäin seinälautoihin kiinni yläpuolelta.
Vanha laudoitus oli ilman tuuletusvälejä suoraan hirressä kiinni, ja siinä välissä tervapaperi. Koska tässä korjattiin vanhaa, eikä haluttu mittasuhteita muuttaa, tai kustannuksia turhan tähden kasvattaa, tein uuden ulkovuoren vanhan mallin mukaan. Näin myös ulkovuorilauta on osa massavaraavaa hirsirunkoa, kun siinä välissä ei ole jäähdyttävää ilmankiertoa. Taloa maalatessa täytyy vain muistaa varmistaa maalin ns. hengittävyys.

Puutavaran tähän ja seuraavaankin taloon toimitti omilta kulmiltani tuttu yrittäjä:
Tuohiaron Sahaus ja Höyläys Oy


Kun edellisessä satavuotiaassa talossa harjakorkeus oli yhdeksässä metrissä, niin tässä seuraavassa riitti melkein pelkät a-tikkaat, joilla räystään korkeudelle ylettyi. Talo on liki kuusikymmentä vuotta vanha ja arkkitehdin aikanaan suunnittelema. Talo on ollut rakentamisaikaan moderni tyyppiesimerkki, ja siihen on tultu tutustumaan pääkaupunkiseudulta asti isompina ryhminä linja-autolla. 

Tämä talo on täällä kotikulmillani viljelymaisemien keskellä, mutta suojassa ohikulkijoiden katseilta ja keskellä villiä luontoa. Isäntä kertoi laskeneensa monasti useita kymmeniä peuroja yhdellä kertaa laiduntamassa talon lähettyvillä viljelyksillä. Pari kertaa sudet on saalistaneet samalta paikalta peuroja kuluneen vuoden aikana. Sekä talon kaksi lammasta on jääneet tänä vuonna ilvesten saaliiksi, vaikka laidun on takapihalla. 


Seuraavalla työmaallani olen sisätöissä, eli katon alla talven tuloa odottamassa. Talo on lähemmäs kaksisataa vuotias, ja harvinaisen kauniilla paikalla. Mutta siitä tuonnempana.

2 kommenttia:

 1. Ymmärsinkö oikein. Voin asentaa uuden ulkovuorauksen vanhaa (94v koulu)mukaillen ilman rakoa jos -luonnollisesti- en sudi lateksia pintaan? Kovin väitetään tuon ilmaraon olevan suorastaan pyhä! Mutta haluaisin pysyä originaalissa tyylissä.paperin ajattelin laittaa väliin toki.kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ymmärsit oikein ajatukseni. Eikä se ole vain minun ajatukseni, vaan meitä perinteisistä rakennustekniikoista ymmärtäviä on muitakin. Vanha ulkovuorilauta on hyvä poistaa, mutta uuden ulkovuorilaudan voitte laittaa suoraan hirteen kiinni ja siihen väliin tuulensuojapaperi. Mutta tärkeää on sen jälkeen säilyttää hengittävyys läpi koko seinärakenteen. Tuuletusväli voi olla joissain tapauksissa turvallinen ratkaisu, jos ei ole varmuutta siitä, että mitä ulkomaalia ja sisäverhousmateriaaleja sinne myöhemmin joku tulee laittamaan. Mutta kun itselle rakentaa, niin kannattaa jättää myös myöhemmille asukkaille talon käyttö- ja huolto-ohjeet.
   Lopulta kuitenkin kaikki on katoavaista! Varsinkin jälkimaine! Mukavaa remonttikesää teille! :-)

   Poista