tiistai 17. joulukuuta 2019

Myllärin tupa

Myllärin tupa on seissyt joentörmällä jo parinsadan vuoden ajan. Alussa se lienee ollut pieni, yhden huoneen savupirtti, mutta sittemmin laajennettu. Vuosikymmenien ja vuosisatojen vaihtuessa sitäkin on uudenaikaistettu. Hirsimiehet on sen seinähirteen kaivertaneet rakennusvuosia ja omia puustaveja, eli kirjainmerkkejä. Alkuperäinen rakennusvuosi voisi olla 1829, ja se on kuulemma myös kiveen hakattuna rantatörmän kalliossa.

 



Kivinen kolmiholvinen kaarisilta on hyvin säilynyt, kun päätietä on oikaistu ja uusi silta on rakennettu toisaalle. Näkymä on talon kulmalta. 


Tämä huone lienee jo uudisrakennuksen puolta savupirtin jälkeiseltä ajalta. Huoneen kulmassa on vanhan ulkonurkan hirrenpäiden katkoslinja. Lattioihin tuli nytkin kutterinpurutäyte, jota pidän jo oman työni tavaramerkkinä. Kutterinpurueristyksen tiivistän koko painollani päällä kävelemällä. Lattiarakenteista kerroin viime kirjoituksessani.





Takakulmassa vasemmalla seinässä on vanha räppänän paikka täytettynä hirrenpätkällä. Ehkä se on ollut savuräppänä. Sisäkatto on noesta musta ja seinät on aikanaan savirapattu. Lakea, eli yläpohjaa on korotettu, kun taloa on laajennettu. Sen näkee ylimmistä seinähirsistä, joita ei ole savettu, sekä kannatinhirren korotuksesta. Tämän ikäisissä taloissa on yläpohjan rakenteessa oma erikoisuutensa, mikä täytyy ymmärtää, kun myöhempiä remontteja tehdään. Tämä huone on tupa tai pirtti, miten sitten halutaankin. Tai ehkä vain keittiö. Kokoa sillä on kolmisenkymmentä neliötä ja keskikatossa kulkee kuuden metrin mittainen muotoon veistetty kannatinhirsi. Poikittaiset kattolaudat lepäävät sen varassa ja seinänvieriltä kattolistan päällä. Jos vanhoja kattolistoja lähdetään irroittamaan, tulee sieltä yläpohja eristeineen alas. Suuremman salin puolella on vielä pidempiä, eli kuuden ja puolen metrin mittaisia kannatinhirsiä kaksi kappaletta, ilman välituentoja. Niistä sähkömies on porannut sähköputkien läpivientejä huolimattomasti ja holtittomasti läpi, joskus pahimmalla peruspilaamisen aikakaudella. Reiät heikentävät kannatinhirsiä ja niiden alapintaa, johon kohdistuu yläpohjan kuorman vetovoimat. Kannatinhirret oli sitten jääneet kattoverhoilun alle piiloon. Avoimilla vinteillä, kuten kaikella tyhjällä tilalla on se ominaisuus, että ne täyttyvät tavarasta ihan huomaamatta. Usein vanhojen talojen vinteillä on luvattoman paljon painoa ja palokuormaa.




*****

Toivotan kaikille mukavaa ja rauhallista joulun aikaa, sekä kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!


2 kommenttia:

  1. Leppoisaa Tapania, vaikka tapaninajelut reellä eivät enää onnistu. Ja menestystä tulevalle vuosikymmenelle . Urpo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tapaninajelu tuli tehtyä Transitilla! Sinulle myös terveyttä ja reippautta tulevalle vuosikymmenelle! tv, Jari

      Poista