maanantai 19. kesäkuuta 2023

Herrain kamari

Tarina on jatkoa vanhemmalle artikkelille, jossa palautin vanhaa ja arvonsa mukaista ilmettä taloon, joka on toiminut aikanaan myös Herastuomarin kartanona. Talolla on ollut kunniansa läpi vuosikymmenien, eikä sitä kukaan ole siltä pois ottanut. Eri aikoina vain on muotivirtaukset vaihdelleet ja se materiaali, mitä remontteihin on kaupoista löytynyt, on ollut vähäisempää. Talon historian aikana on ollut sotia ja niukkuutta, eikä jokainen isäntä ole halunnut ulkoisella ilmeellä pröystäillä. Nyt kuitenkin aika on toinen ja niitä mahdollisuuksia halutaan tämän talon remontissa käyttää. 


Edellisessä postauksessani tästä talosta rakensimme Rouvien salia, koska rouvat oli yhteistuumin sen tapettikuosin ja värityksen valinneet. Tähän huoneeseen Herrat halusivat vähän voimakkaampaa ilmettä, jossa kaakeliuunin voimakkaat värit dominoivat. Tapetti on Pihlgren & Ritolan Herraskartano. Vanhojen tapettikerrosten alta löytyi vihreää havukuvioitua tapettia varmaankin sadan vuoden takaa. Havukuvio löytyy myös kakluunista, mutta sellaista ei tapettikirjat nyt tarjonneet. Myös katossa huokolevyjen alta paljastui vihertävä helmipanelikatto. Ovissa oli vihreää väriä alimmaisena ja vanhan lautalattian päällä oli jo perusteellisen loppuun kulutettu, joskus tumman vihreänä loistanut linoleum matto. Huone on siis ollut Herastuomarin vihreä kamari. Joskus vuosia sitten yksi isäntä kertoi minulle, että oli halunnut 1980 -luvulla ostaa omaan vanhan talon remonttiinsa helmipaneelia, mutta sellaista ei mistään silloin saanut. Hän oli höyläämöllä teettänyt terät sellaisen höyläämiseen ja maksanut terämaksun. Sitten seuraavana vuonna olisi halunnut tilata samalta höyläämöltä lisää samaa paneelia, mutta se maksettu teräkin oli jo muokattu uuteen käyttöön. Niin oli vähäistä tuohon aikaan helmipaneelin kysyntä ja tarjonta. Nykyään sitä löytyy joka rautakaupasta ja puutavaraliikkeestä hyllystä. 
Kun itse en ole ihan täysjärkinen ja olen hurahtanut tähän rakennusperinteen asiaan, niin törmään näillä työmailla vähän samalla tavalla ajatteleviin, eli fundeeraaviin ihmisiin. Tässäkin on nyt poistettu 1960 -luvun alussa tehtyjä sisätöitä ja palautettu sitä vanhempaa tyyliä. Tuon ajan remontit on vielä aika turvallisia ja pahempi muovin käyttö eri kohdissa on tullut remontteihin vasta sen jälkeen. Monille 1980 -luvun remontit tällaisissa taloissa on sitä pahinta kauhuremonttien aikaa. Mutta lempeästi on aika tätäkin taloa kohdellut ja hyvin hoidettuna se kestää vielä vuosikymmeniä, ellei jopa vuosisatoja. Monta mielenkiintoista huonetta talosta vielä löytyy, kunhan niiden aika joskus tulee...!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti