sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Yli 20 vuotta rakennusperinteen asialla

On aika nostattaa omaa profiilia. Olen ollut rakennusperinteen ja puukäsitöiden harrastaja koko ikäni ja palkkatyössäkin saman asian parissa jo parikymmentä vuotta. Opiskelin talonrakennuksen perustutkinnon aikuiskoulutuksena ja opiskeluaikainen työmaani oli Turun Ruissalossa huvila Marjaniemi 

Seuraava työmaani parin vuoden ajan oli samalla saarella huvila Villa Carlo, jossa tehdyt remontit oli mittavia. Kuvassa paljon oman työni jälkeä. Kahdeksankulmainen hirsitorni on tietääkseni Ruissalossa ainoa laatuaan, joka asetti korjaamiselle lisätyötä. Kuvassa etuseinän hirsistä jokainen on korjattu, ellei vaihdettu alhaalta ylös asti. Muistan, että torni ja yläterassin katto oli kallistunut rajusti huvilaan päin, koska sieltä oli kannatinhirret lahonneet poikki. Tämä työmaa olisi pidemmänkin muistelun aihe. 

Myös viime aikoina olen työskennellyt siinä naapurustossa Rantapromenadin varrella.

Pari kertaa toimittaja on haastatellut minua TM Rakennusmaailman lehteen näistä ammatillisista teemoista, kuten lattioiden korjaamisesta ja puuleikkaukset sekä koristeaiheet. Samassa postauksessa on myös työmaastani, josta Tuuma -lehti on tehnyt artikkelin. Lattioiden tekemisestä on useita artikkeleita tässä blogissa vuosien varrelta.

Paljon on kohtaamisissani tullut höpötettyä ja tyrkytettyä omia mielipiteitäni, jotka ei ole vain omiani. Kuten se, että miten terveellinen rakennus hengittää, kuinka huonokuntoista rakennusta vielä kannattaa korjata, tai paljonko vanhaa taloa pitää lisälämpöeristää.

Myös uusia rakenneosia, kuten ovia ja ikkunoita olen työmailleni tehnyt, tai vanhoja kunnostanut. Myös tutkimusmielessä jotain askarrellut.

Yhden saunarakennuksen vanhoista hirsistä olen rakentanut. Saunateema on ollut muutenkin itselleni läheinen, ja olen korjannut vanhan saunan, joka olisi voinut jäädä muuten korjaamatta. Puiset lattiat saunaan on olleet kysyttyjä ja saunomiseen liittyy paljon syvähenkistä ajateltavaa ja perusteiden ymmärtämistä. Perusteiden ymmärtämistä tarvitaan myös silloin, kun suunnitellaan pesuhuonetta vanhaan taloon, jota ei ole aikaisemmin kylpyhuoneratkaisuilla pilattu. Esimerkkikirjoitus on omasta talosta, mutta tällä ajatuksella olen pesuhuoneita tehnyt myös muille. 

Vanhaan taloon olen tehnyt terasseja vanhan mallin mukaan, tai asukkaan oman suunnitelman pohjalta, kuten myös puiset ulkoportaat vanhojen betonisten tilalle. Myös niitä kattotöitä on ollut helpompia ja hankalampia, tai muuten vaan työläitä

Kerran kävi niin, että asuntokaupan jälkeen vanha talo osoittautui huonommaksi, kuin ostaja oli ymmärtänyt. Oman korjausarvioni pohjalta myyjä suostui hyvittämään kauppahintaa kohtuullisesti vielä jälkikäteen. Hyvä olisi myös ostajan osata arvioida vanhaa taloa, johon ensinäkemältä ihastuu. 

Tässä kattaus linkkejä vanhoihin kirjoituksiini. Lukeminen ei ole niin muodikasta kuin kuvien katseleminen, joten tämäkin postaus on pienen miehen hiljainen protesti ajan henkeä vastaan. Teksteissäni olen pyrkinyt kertomaan tekemisistäni ja ajatuksistani yksityiskohtaisesti. 


Mukavaa syksyä kaikille!

Toivottaa,

Puusuutari Pöytyältä

 




6 kommenttia:

  1. Hyvä oman hännän nosto !! Paljon olet tehnyt rakennusperinteen säilyttämisen saralla - hatunostoni. Ja yhtälailla niille asiakkaillesi, jotka ovat käyttäneet sinua ja asiantuntemustasi noissa entisöinti ja korjausremonteissa.

    Tuosta olen kanssasi samaa mieltä, että valitettavasti kuvien katselu on syrjäyttänyt lukemista .. ja lukemisessa vain lyhyet "twiittaukset" kiinnostavat taai viitsitään lukea. Näiden blogienkin pitäminen alkaa olla kohta fossiilien harrastelua. Instat, twiitit ja vastaavat kasvavat ...ainakin vielä.

    Mutta vanhan korjaamisen ja säilyttämisen ansioista jää niin nykyisille kuin tulevillekin kaunista katseltavaa. Onneksi veilä löytyy paljon ihmisiä, jotka ovat valmiit hiukan uhraamaan niin talodellista kuin henkistä pääomaa vanhan rakennuskulttuurin vaalimiseen. Jotkut jopa tinkivät asumismukavuudestaan pitämällä asuttuina vanhoja taloja, joita ei ole rempattu viimeisen päälle kaikkine hilavitkuttimineen.

    Hyvää syksyä Sinulle !
    Toivottaa torpan ukko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :-)

      Kyllä täälläkin näitä päivittäisiä klikkauksia on keskimäärin toistasataa tai enemmän joka päivä. Ajattelen niin, että sekin on osa perinteen vaalimista, että en mene aina mukana viimeisiin villityksiin.

      Mukavaa syksyä Sinulle myös, oman torpan kulmille!
      Toivottaa Puusuutari

      Poista
  2. Hienoa että joku jaksaa nähdä vaivaa laitella kuvia ja työ selostuksia. Antaa muille samalla käsitystä minkälaista homma on. Myös toivoa oman torpan kunnostamiseen. Itsellä ensikesänä hirsirungon kengitys edessä. Olen miettinyt eri työmenetelmiä. Perinteinen hirrestä veistäminen ei tule kysymykseen kun en osaa. Ensiksi miettinyt ranka rakenteella tekoa, mutta tuolla parrulla voisin itsekin mahdollisesti onnistua, sorruttamatta koko pytinkiä. Pari asiaa jäi askarruttamaan. Oletko kiinnittänyt parrut toisiinsa tapittamalla? Jos olet niin mitä kautta kun tilaa on vähän? Ja mitkä ovat työkalut mitä käytät? Ihan moottorisahallako leikkaat hirret ja parrut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Varmaan tuolla jossain blogiteksteissäni olen vuosikymmenen aikana kertonut jotain omasta tavasta hirsikorjauksiin.
      Kaikki veistotyöt teen moottorisahalla, suoraa pintaa ja lopulta isolla lekalla ne täytyy saatella paikalleen. Puutapituksia olen joskus tehnyt, kun asiakas on niitä halunnut. Mutta vinoon nekin täytyy laittaa, eli ei niihin enää jää varaa painumisille. Eikä sitä painumista enää siinä vaiheessa kannata edes ajatella. Pitkillä rautanauloilla olen eniten korjauspiirut liittänyt toisiinsa ja hirsiin. 150-200mm rautanauloilla.
      Sitten se päittäisliitos on tuolla blogissa jossain myös kuvattu. Se on ns. lapaliitos, eli puolet paksuudesta uutta ja puolet vanhaa. Nekin vain yhteen puutapeilla tai rautanauloilla.
      Sitten pari - kolme metriä kerrallaan uutta piirua lahonneen hirren tilalle, niin ei ole pelkoa painumisista, saati sortumisesta.
      Mukavaa kesää teille hirsikengityksen parissa!

      Poista
  3. Hei, onko sulla tullut vastaan kun hirsi töitä olet tehnyt, tervalla kyllästettyä rivettä? Se on yksi kengittämisen syy minulla myös. Lattialistojen takaa haju on todella voimakas. Ja nyt kun ilmat lämpenee haju voimistuu. Talvella hajua oli vaikeampi havaita. Toivon että tuota rivettä ei olisi jokaisen hirren välissä, silloin se olisi huonompi homma.. Jos sitä olisi käytetty vain alimpien hirsien tilkkeenä? Jostaa taisin lukassa että ulkopuolelta tilkitty tällä tervariveellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olen nähnyt tervalla kyllästettyä rivettä. Ei ole kukaan aikaisemmin saninut, että siitä olisi hajuhaittaa. Ulkopuolella se tuntuu järkevämmältä, ja tuskin sitä linnut käy nyppimässä pesiinsä, kun on tervattu. Mutta jos sitä on myös sisäpuolella ja seinä hirsipinnalla, niin varmaan voi haju lämpimällä siitä irrota. Pinkopahvien ja tapettien takaa ei varmaankaan enää haju tulisi?!

      Poista