Vanha saunamme on niinsanottu kesäsauna, jota voi kuitenkin yhtä hyvin lämmittää talvella. Saunalla ei pidetä peruslämpöä, joten talvella vesisaavit ja pata on hyvä tyhjentää saunapäivän päätteeksi, että jäätyvä vesi ei halkasisi astioita. Sähköäkään ei saunalle laiteta, vaan tunnelmoidaan kynttilänvalossa sitten talven pimeässä.
Lattian rakensin puusta menneenä viikonloppuna samaan tapaan kuin vanhakin oli rakennettu. Anturalaattoina lattianiskojen alla käytin tavallisia pihalaattoja, joita laitoin kaksi päällekkäin. Savipohja oli nyt kova, mutta jätin sillä tavalla enemmän painumavaraa, joten puu ei ole savimaahan kosketuksissa lähivuosina. Maa oli noussut vanhaan lattiaan kiinni, mutta lahoaminen oli ollut hyvin pientä siitä huolimatta. Vanhan lautalattian luulisin olleen kuutisenkymmentä vuotta vanha.
Vesikouru vanhassa lattiassa oli puinen, mutta nyt laitoin siihen uuden sinkityn räystäskourun. Kourusta veden voi johtaa lain vaatimaan saunavesien suodattimeen.
Puisessa lattiassa parasta on, että se on talvellakin lämmin paljaalle jalalle ja miellyttää silmää. Tietenkin betonilattiallekin voi laittaa saunapäiväksi puiset ritilät. Lattian tein tavallisesta sahapintaisesta laudasta, koska sitä nyt sattuu itsellä olemaan. Laudoituksen tein kaksinkertaisena vanhalla mallilla ja siten, että lautojen saumat päällimmäisessä ja alimmaisessa kerroksessa ei ole samalla kohdalla, joka antaa tuulensuojatiiveyttä. Lattian alla on tärkeää olla hyvä tuuletus, jolloin lattia pääsee kuivumaan ylä- ja alapuolelta.
Kokemusta samanlaisesta lattiasta on itsellä nyt kymmenen vuoden ajalta, jonka tein metsämökkimme kesäsaunaan. Sen tein höylätystä lattiaponttilaudasta, ja mitään merkkiä lahoamisesta ei vielä ole.
Tämän puusuutarin mökin saunan lattialautojen reunakulmat höyläsin viistäen pienellä käsihöylällä, ja aikomus on vielä hivaista pintaa nauhahiomakoneella, ettei kukaan saisi tikkuja jalkapohjiinsa. Myös lattialautojen päät lattiakourun reunassa pyöristän.
Silloin kun metsämökkimme saunan lattian tein, niin kävi mielessä, että pitäisikö sitä käsitellä jollakin aineella tummumiselta ja muulta. Rakennustarvikekauppias suositteli kyllästämään lattian pinnan niinsanotulla saunasuojalla, jolla on olemassa oma kaupallinen nimi. Mitään haittaa siitä ei hänen mukaansa olisi, vain pelkkää hyötyä. Sitä käytetään yleisimmin lauteiden ja seinien suojaamiseen. Soitin kuitenkin valmistajalle ja kysyin vielä varmistuakseni asiasta. Valmistajan vastaus oli, että ei missään tapauksessa saunasuojaa saunan puiseen lattiaan. Saunasuoja tekee niinikään muovisen vesihöyryä läpäisemättömän kalvon puun pintaan. Saunan puolelta lattian saa kuivaksi, kun laittaa jatkuvalämmitteiseen kiukaaseen pari puuta vielä viimeisten löylyjen jälkeen. Alapuolella hyvä tuuletus kuivattaa lattiaa, mutta sieltä kuitenkin maakosteutta nousee vesihöyrynä, joka puskuroituu lattiaan ja pysähtyy sitten lattiapinnan saunasuojan muovikalvoon. Tässä kohtaa tapahtuisi lahoamista. Kun puulattia on läpihengittävä, on sen lahoaminen oikein käytettynä lähes olematonta. Eli ne pari puuta saunan pesään viimeisten löylyjen jälkeen.
Kauppiaat ja muut kaupalliset toimijat ovat vähän huonoja rakennustapaneuvojia vanhan korjaajalle juuri siksi, että heidän ensisijainen tarkoituksensa on myydä materiaalia ja palvelua. Myös lainsäädäntö on valjastettu liiaksi kaupallisten toimijoiden palvelukseen. Uutta rakennustapaa ja vanhan korjaamista ei osata erottaa toisistaan.
Itsekin tässä puusuutarin saunan vesipadan pohjamuuria korjatessani olin jo aikeissa käyttää niinsanottua lattiaprimeriä, eli valutyön pohjustetta. Ajattelin, että saisin ehkä uuden valun tarttumaan vanhaan vähän paremmin, mutta tuoteselostetta lukiessani huomasin taas hyvin pian, että pohjustehan on muovia. Vanha pohjalaatta on valettu aikanaan suoraan savimaan ja irtokivien päälle. Silloinhan sieltäkin nousee maakosteutta betonia pitkin, joka sitten haihtuu saunan huoneilmaan. Primerillä olisin katkaissut maakosteuden nousun sinne betonin sisälle, joten rapautumiselle olisi ollut paremmat olosuhteet. Tähän muoviasiaan törmää jatkuvasti, ja saa olla tarkkana, jos haluaa pysyä muoveista erossa omassa korjausrakentamisessaan. Monet betonikivijalat ja ulkoportaat on viime vuosikymmeninä maalattu muovisokkelimaaleilla, ja niissä näkee paljon betonipinnan rapautumista.
Joskus vanhaan taloon lisätyllä muovisella kokolattiamatolla on saatu aikaan sama tilanne. Alapohjan kostea ilma on puskuroitunut hengittävämateriaalisiin lattiarakenteisiin, joka ei ole päässyt nousemaan ja haihtumaan muovimaton läpi huoneilmaan, vaan tiivistynyt sinne muovimaton alapintaan ja pitänyt lattiarakenteiden suhteellisen kosteuden koholla. Kuiva maapohja ja alapohjan hyvä tuuletus on tietenkin tässä tärkeintä, mutta huonommallakin tuuletuksella ja kosteahkolla maapohjalla rakenne voi vielä toimia, kun se säilytetään hengittävänä. Huoneilmasta kosteus on perinteisessä elämäntavassa poistunut alipaineella tulisijojen savu- ja ilmahormien kautta.
Kallioperustallekin rakennettu vanha talo voi olla alapohjan ilmanalaltaan hyvin kostea, jos sadevedet ohjautuvat sinne. Muovikokolattiamatolla katkaistu kosteuden läpikulkeutuminen on useissa vanhoissa taloissa salakavalasti lahottanut lattiarakenteita.
Nykyrakentamisessa maakosteuden nousu katkaistaan perustusten maa-ainesten vaihdolla, eli sepelitäytöllä.
Tarinoita kellonsoittajan talosta. Tässä blogissa olisi ajatuksena seurata vanhoihin rakennuksiin ja rakennustapaan hurahtaneen kirvesmiehen ajatuksia korjausrakentamisesta ja vanhan rakennuskannan kunnostuksesta yleensäkin. Työ, harrastus ja elämäntapa liittyvät kaikki vanhojen rakennusten korjaamiseen ja säilyttämiseen. Vanha talo tykkää kun siinä asutaan. Vastaanotan työtarjouksia ja minuun saa yhteyden sähköpostilla puusuutari(at)gmail.com
Hei
VastaaPoistakiitän lukijana arvokasta työtäsi vanhan kunnostamisessa ja vanhan rakennusperinteen vaalimisessa. Olen rakentamassa itselleni hirsistä saunaa ja siihen lautalattiaa. Naisväkeä huolettaa lattian vetoisuus talvipakkasilla; tuntuuko pakkasilla kylmyys jaloissa vai hohkaako kiuas lattianrajaankin sen verran lämpöä, ettei kylmyys tunnu?
T:Teemu
Olkaa hyvät ja kiitos mielenkiinnosta asiaa kohtaan.
PoistaKun lautalattian tekee normaaliin tapaan tiiviiksi, niin se ei ole vetoisa. Kylmänhohkaa tai heijastumaa on vain vähän, mutta huomattavasti vähemmän kuin betonilattiassa. Jos vielä lämpimämmän lattian haluaa, niin se vaatisi lattialämmityksellä ja peruslämmöllä varustettua saunaa. Silloin saunasta menisi sen perinnesaunan henki ja ajatus.
Saunatonttu ja saunan haltijahenget viihtyvät sähköttömässä puusaunassa ja huolehtivat siitä ihmisten poissaollessa parhaiten silloin, kun saunassa on puulattia. ;-)
Oma naisväki on tykännyt saunasta tuollaisenaan ja odottavat vain saunakammarin rakentamista.
Saunan lautalattiaan ei pidä lisätä mitään tuulensuojapapereita tai muoveja. Vain lattialaudoitus lattiajuoksujen päälle, jolloin alapuoli laudasta on tuulettuvassa tilassa ja yläpuoli kuivaa käytön jälkeen joko kiukaan lämmöstä, tai tuulettamalla. Puuhan itsessän on läpihengittävä.
Meillä on pieni kesäsauna metsämökillä jossa lattiassa on yksinkertainen lattiaponttilauta ja kouru ulos. Siellä laitetaan pari puuta kiukaanpesään saunomisen jälkeen, jolla sauna käytön jälkeen kuivaa. Täällä puusuutarin saunassa, joka on paljon suurempi, käytön jälkeen avataan katonrajan ilmaluukku ja saunan ovi eteiseen jätetään raolleen, jolloin sauna kuivaa käytön jälkeen tuulettumalla.
Saunan lautalattiaan ei koskaan kuivu rakoja, vaan saumat pysyy tiiviinä kun sauna on säännöllisessä käytössä.
Jos lattiakourusta tuuli puhaltaa liikaa saunan sisälle lattian pinnassa, niin märkä pyyheliina kourun päähän ulkoseinässä on hyvä tuulensuoja. Kun saunoessa kouru täyttyy vedestä, niin pyyheliinan voi ottaa hetkeksi pois. Näin oli kellonsoittajan talonväki saunonut, koska siellä oli vanha pyyheliina vielä kourussa kun viime keväänä saunaremonttia aloitin. Itse laitoin muovisen viemäriputken mutkan ulkopuolelle kourun päähän, että ei tuuli puhalla suoraan sisään. Tuntuu toimivan.
Naisväelle voi hankkia talvisia saunomisia varten avantouimarin tossut ja vaikka saunamyssyn. Perinnesaunassa kylpeminen on parasta ja turvallisinta extremeä.
Mukavia hetkiä itsetehdyssä hirsisaunassa! tv, Puusuutari
Kiitos hyvistä vinkeistä jotka tulevat tarpeeseen nyt, kun aloitamme mökillä hirsisaunan lattian uudistamisen :=
VastaaPoistaKiitos viestistä ja mukavaa saunaremonttia sekä kesän jatkoa!
PoistaSain sähköpostiini seuraavan kysymyksen, jonka ajattelin lisätä tänne luettavaksi:
VastaaPoistaTerve,
Haeskelin vinkkejä mökin ulkosaunan puulattian tekoon ja törmäsin blogiisi. (joka oli muuten mielenkiintoinen) Olen rintamamiestalossa asusteleva harraste nikkaroija ja tarvitsisin neuvoja toteutukseen.
Saunassa on valettu betoni lattia huonoilla kaadoilla ja vesi poistuu keskellä olevaa uraa myöden ulos. Haluaisin tehdä puulattian ja ensimmäisenä mieleen tuli ponttilattialauta. Mutta miten totetuttaa kaadot, ja alapuolen tuuletus, miten käsitellä puu ja onko ponttilauta edes viisas ratkaisu ollenkaan.
Vinkeistä kiitollinen,
Vastaukseni:
PoistaHei!
Kiitos kommentistasi ja mukavaa kun löysit blogiini.
Seuraavalla työmaallani, johon elokuussa menen, on myös 1950 -luvulla tehty sauna. Siinä on betonilattia ja purutäytteinen tolpparunkorakenne seinissä. Tämä rakenne on alkuperäinen ja sielläkin isäntä kyseli, että miten kannattaa toteuttaa, jos haluaa tehdä puisen lattian. Mielestäni siihen saunaan rakenteellisesti kuuluu tuo betonilattia, koska se on siihen alunperin suunniteltu ja tehty. Tarkoitan, että lattian purkaminen ja uuden puisen tekeminen tuulettuvalla alapohjalla ei ole välttämättä tarkoituksenmukaista. Kaikki on tietenkin mahdollista. Kivijalkaa pitäisi ehkä madaltaa, tai lattia tulisi reunoiltaan kiinni kivijalkaan? Itse ajattelisin korjata kallistuksia lattiassa tasoitteilla tai valulla. Siinä rakennustavarakauppias osaa neuvoa paremmin.
Betonilattialle kannattaa tehdä puiset ritilät, jotka saunomisen jälkeen nostetaan pystyyn kuivumaan.
Ponttilauta saunan puulattiassa on hyvä ja riittää silloin yksinkertaisena. Ainoa käsittely saunan puulattialle jota uskallan suositella, on mäntysuopakuuraus. Silloinkin se saattaa tulla turhan liukkaaksi, eli voi olla myös vaarallinen. Mäntysuopa myös huuhtoutuu lattiasta pois parin saunareissun jälkeen. Muilla tavoilla käsitelty saunan puulattia lähinnä lyhentää lattian käyttöikää.
Olen kirjoittanut tästä asiasta myös muissakin teksteissä, sekä kuvia tämän lattian rakentamisesta löytyy blogistani lisää. Lisään tämän kysymyksesi ja vastaukseni tuohon blogitekstiini kommenttiosuuteen.
Mukavaa saunaremonttia ja kesän jatkoa!
tv, Jari Lehtonen
Mulla on pihasaunassa rakolautalattia eikä se oo mihkään lahonnu. Mielestäin saunan pesään viskataan aina kaks klapia kun saunominen lopetetaan. :)
VastaaPoistaTuo juurikin on oikein hyvä ohje. Kiitokset tästä käyttäjäkokemuksesta ja mukavia saunomisia teille. :-)
PoistaMulla on parhaillaan menillään vastaavan henkinen lattiaprojekti. Itte pähkäilen lähinnä sitä, että laittaisko lattialankut kiinni seiniin ja jalkalista vielä päälle, vai jättäiskö niihin raot... Alimmat hirret kun kuitenkin joutuu joka tapauksessa kengittämään uudelleen viimeistään 150 vuoden kuluttua... ;)
VastaaPoistahttp://pientilanukko.blogspot.fi/2014/10/lattiat-ikumuistoisen-ikaiseen.html
Tuota lattialankkujen ja seinän välistä rakoasiaa on monet pohtineet. Itse en jättäisi rakoja, kun sieltä voi tulla turhaa vetoa jaloille saunoessa. Toisaalta kuitenkin, ne on helppo peittää listoilla sitten myöhemmin, jos sellaisia haluaa kokeilla. Vetokin lattian alla riippuu paljon saunan paikasta.
PoistaItse laitoin lattialaudat seiniin kiinni ja reilut jalkalistat, vähän niinkuin tulvavalleiksi ottamaan ensimmäisenä kostumisrasituksia vastaan.
Niin, vaihtoehtoja on monia. En oikein pidä noista raoista- sehän on kuin huolimattomasti tehty moinen ilmaa hönkivä horo. Toisaalta. Miksi se seinä, tai lattia nyt muka juuri siitä saumasta lahoisi. Pahempi kohde laholle taitaa olla lankun ja sen alla olevien rakenteiden välinen sauma...
VastaaPoistaNiinhän se on, että kouruun päin se vesi juoksee, kun kallistusta on riittävästi. Muutenkin aika vähän aikaa saunan lattia ehtii olla kosteana, jos saunotaan kerran viikossa. Kun tuuletus lattian alapuolella toimii, niin kuivana se suurimman osan elinkaartaan on.
PoistaKiitos, näistä vinkeistä tulee olemaan hyötyä omassa projektissani. Pienehkö hirsisauna on nyt sisuksiltaan purettu. Kehikko on hieman joka suuntaan vinossa. Muutama hirsi menee vaihtoon. Rakoja on tullut, mutta ovat tilkittävissä. Millaista eristystä kannattaisi laittaa yläpohjaan? Pudottelin purut pois, koska välipohjanlaudat olivat osittain lahot. Tuleeko hirsiseinille enemmän tuhoa kosteudesta, jos seinät paneloi (tietysti tuulettuvalla raolla). Sauna tulee ympärivuotiseen käyttöön.
VastaaPoistaKiitokset kommentista, ja hyvä juttu, että saatte näistä jutuista virikkeitä. Suosittelen yläpohjaan uutta kuivaa purua tai kutterinlastua uusien lautojen päälle. Lautojen ja purun väliin ilmansulkupaperi, ilman höyrynsulkukalvoa. Ypapilla ainakin on nyt oikeaa paperia siihen tarkoitukseen. Mutta saunan yläpohjassa myös sanomalehti toimii oikein hyvin ilmansulkuna.
PoistaPaneli saunan sisäseinälle on ihan hyvä juttu teknisesti, ja myös esteettisesti. Mutta hirren ja panelin väliin en laittaisi mitään papereita tms. En ainakaan foliopaperia.
Toivotan mukavia saunapuuhia teille!
Hei, miten tulisi tehdä kylmän kesäsaunan lattian ja seinän välinen kulma ? ettei koskeus pääse väliin ja jos pääsee niin että kuivuu ? Eristeenä lattiassa tarkoitus käyttää finnfoamlevyä, joka ei hengitä?
VastaaPoistaNo jos haluat, että lattia pääsee kuivumaan, niin jätä finnfoamit pois.
PoistaOletteko toteuttanut puulattiaan vesien poistoa perinteisellä pyöreällä kaivolla?
VastaaPoistaMinulle rakennusperinteen näkökulmasta katsottuna lattiakaivo ei ole perinteinen, vaan edustaa modernisaatiota. ;-) Mutta leikki sikseen! En ole tehnyt puulattiaa lattiakaivolla, mutta velipoika sellaisen teki omaan pihasaunaan. Varmasti sekin hyvin toimii ja oman aikansa. Tärkeintä on, että tuuletus pelaa hyvin, lattian ylä- ja alapuolella. Eikä siinä käytetä silikoneja tai uretaaneja.
PoistaOstin kevythirsisaunan, jossa oli vanerilattia, jonka tarkoitus oli ohjata vedet kouruun. Näin ei kuitenkaan ole käynyt vaan vesi aja roskat ovat ilmeisimmin valuneet vaneroin reunoilla oleviin rakoihin ja reunojen alla oleviin perustuslankkuihin, jotka ovat pahasti lahonneet. Saunalla lienee ikää noin 15 vuotta. Kallistukset eivät ilmeisimmin ole olleet kohdallaan ja toisaalta vesi on jäänyt makaamaan perustuksen, seinän ja vanerin muodostamaan koruun. Tällaista vedenkeräyskourua lattian ja seinän väliin ei saisi jäädä. Ilmeisesti lattia pitäisi olla hieman korkeammalla, kuin perustukset ja sitten jalkalista lattian reunaan vetoa ja veden valumista estämään?
VastaaPoistaKyllä, niin olen minäkin asian fundeerannut, että reilut kallistukset ja tukevat jalkalistat ottamaan vastaan ja ohjaamaan vesikuormitusta.
PoistaOlen tekemässä vanhaan hirsisaunaan betonilattian tilalle lautalattiaa. Saunassa on sokkeli tehty betonista. Kannattaisiko sokkelin alaosaan tehdä timantilla reikä, jotta lautalattia saisi tarpeeksi tuuletusta alakautta? Mahdollisesti viedä sieltä putki lähelle kiuasta?
VastaaPoistaEntäs pukuhuoneen lautalattia. Kannattaisiko pukuhuoneen puolelta lattian alapuolta eristää? Sinne tulee kamina lämmittämään tilaa. lattian alla on n. 10 cm tyhjää jonka jälkeen on sepeliä. Sauna tulee ympärivuotiseen käyttöön.
Ajattelitko piikata saunan betonilattian pois ja jättää vain sokkelin? Kyllä sokkelissa olisi hyvä olla tuuletusreikiä, tai kissanluukkuja. Putki lähelle kiuasta olisi korvausilmaa palamiselle. Ehkä se ei ole pihasaunassa niin tärkeä.
PoistaMutta jos jätät betonilattian paikalleen, niin itse tekisin mieluummin vain nostettavia puurutilöitä sen päälle. Betonilattian ja puulattian väliin riittävän tuuletuksen saaminen voi olla vähän hankalaa.
Jos saunakamarissa lautalattian ja sepelin väliä on vain kymmenen senttiä, niin ei sinne oikein mahdu eristettä enää. Tuuletusväli on hyvä olla myös siellä. Mutta jos siellä on nyt umpinainen sokkeli, niin ehkä se ei tarvitse eristystä, jos saunakamaria lämmitetään vain saunapäivinä. Peruslämpöä ei tietenkään voi pitää, jos lattia, katto tai seinät on ilman eristämistä.
Itselläni sauna on tehty nurkkakivien päälle. Saunan puulattian alla on tuuletusväli ja maapohja. Saunakamarissa on noin 15cm purueristys ja sen alla tuuletusväli ja maapohja. Saunakamarissa on hirsiseinät, purua yläpohjassa reilu parikymmentä senttiä, tuplaikkuna ja umpiveranta, josta kuljetaan saunakamariin ja saunaan. Saunakamarissa on kylmän ajan saunapäiviä varten kaasukamiina.
Lattia on jo piikattu. Tai itseasiassa se oli niin paljon halkeillut, että palaset sai käytännössä vain nostella pois.
PoistaJuu eiköhän kamina lämmitä kamaria sen verran, ettei eristettä tarvi. Pääasia että ilma kiertää.
Hei! Pitkästä aikaa tänne kommentoin, joskaan pitkää taukoa en ole blogisi lukemisessa pitänyt. Useammin käyn kyttäilemässä uusia tekstejä, kuin niitä syntyy. Vaan oma tahti se on hommissa pidettävä, eikös vain. Omaa blogiani en ole pian kahteen vuoteen päivittänytkään, mutta saunamme pieni pintaremontti on siitä huolimatta edistynyt. Muistan toissakesänä vitsailleeni, että valmista on varmaan vuonna 2019. Vitsiksi se ei jäänytkään, sillä remppa ei ole edennyt ihan haluamallani tahdilla. Halut eivät ihan korreloineet todellisuuden kanssa. Nyt ollaan kuitenkin sillä mallilla, että ennen ensilumia päästään jo ensilöylyihin. Kengitys onnistui hienosti, ikkunoiden entisöinti meni nappiin ja saunassa on uusi katto, terassikin pian ja kaunis kuusilankkulattia. (En luettele puutteita tässä,)
VastaaPoistaOlisinkin kysellyt mielipidettäsi lankkulattian käsittelyyn tai käsittelemättömyyteen. Meillä isäntä ei tekisi mitään, mutta minä (joka meillä siivoan) säälittelen laudan pintaa, jonka uskon likaantuvan ja tahriintuvan ja olevan hankala siivottava, mikäli siihen ei laita mitään pintaan. Väistämättä lämmityspuuhissa ja puunkantohommissa tulee nokea ja savea ja likaa ja lällyä kauniille pinnalle. Oma ehdotukseni on ollut vernissa-tärpätti -käsittely (sinkkinaftenaatilla?) ja tätä myös muuan perinnerakentaja ehdotti. Vanhalla puuveneellä seilaava veljeni luennoi sinkkinaftenaalin välttämättömyydestä homeenestäjänä.
Vai antaako harmaantua ajan mukana?
Terassiiin tulee terva-vernissa-tärpätti (Roslagin mahonki, teen ite ja säästän) ihan kosmeettisista syistä.
Kauniita elokuun päiviä,
toivottelee Saara ja saunavanhus Sarvingista
Tähän kommenttiin onkin jäänyt vastaus puuttumaan. Toivottavasti olette siellä ratkaisut löytäneet ja sauna on ollut jo kovassa käytössä! Itse en osaa muuta kommentoida kuin, että käsittelemätön puu saunan lattioissa ja muissakin rakenteissa tuntuu turvallisimmalta ja luonnonmukaisimmalta.
PoistaHei. Ostin vanhan hirsimökin, jossa on sauna samassa. Saunan lattia oli itsessään hyväkuntoinen, mutta saunan ulkoseinän hirsi ja väliseinän alin hirsi on aikojen saatossa lahonnut. Ulkoseinään vaihdoin pätkän hirttä ja väliseinän hirrestä leikkasin lahot pois ja laitamme siihen uutta puuta. Nyt vain askarruttaa se, että miten lattia olisi viisainta tehdä, että nämä korjatut/paikoilleen jääneet hirret eivät kastuisi jatkossa. Eli ulkoseinän hirsien välissä on käytetty villaa ja lattian ja hirren välistä on päässyt vesi valumaan alas ja on imeytynyt villaan ja siten lahottanut hirttä. Lattia on tarkoitus tehdä pontatusta lattialaudasta ja keskelle kouru. Eli samaan tyyliin kuin se on tehty alunperin vuonna 1979. Toki kouru vaihtuu sinkittyyn puun sijasta. Mutta miten seinähirren ja lattia väli tehdään, jotta sinne väliin ei pääsisi vettä ja tekisi siellä vahinkoa? Olisin kiitollinen jos voisit avata tätä kohtaa.
VastaaPoistaHei ja kiitos kommentista. Tuohon saunan puulattian ja seinän kulmaan olen saanut usein kysymyksiä ja siitä olen kirjoittanut tämänkin postauksen kommenteissa. Ajattelen niin, että hyvillä lattiakaadoilla vesi valuu poispäin seinistä ja kastelee vain vähän ja hetken aikaa seinähirsiä. Lattian ylä- ja alapuolinen tuuletus kuivaa nopeasti sen, mikä saunoessa kastuu.
PoistaToivotan mukavaa projektin jatkoa ja hyviä saunakokemuksia teille!