torstai 20. syyskuuta 2012

Muurattu vesipata

Oman saunan remonttityö liikahti viime viikonvaihteessa taas vähän eteenpäin, kun sain muuratuksi vesipadan vanhan muurin tilalle. Valurautainen varsinainen pata oli ehjä, joten ei ollut ajatustakaan vaihtaa vesipataa mihinkään kevyempään. Muuratussa vesikin pysyy varmasti pidempään lämpimänä.

Vanha muuraustyö oli tehty kalkkilaastilla joka on hieman joustavampaa rakenteeltaan kuin nykyaikainen sementtipohjainen muurauslaasti. Toinen vaihtoehto tulisijan ulkokuoren muuraamiseen olisi ollut saviuunilaasti, joka olisi myös joustavampaa. Muurauslaasti on kuitenkin saviuunilaastia halvempaa, joten se oli riittävä syy päätyä muurauslaastiin.  

Vanhan vesipadan muuri oli murtunut routimisen seurauksena, samoin kuin pohjalaatta jonka päälle savupiippu ja tulisijat on tehty. Koputtelin irti ja nostelin pois kaikki irtoavat palat vanhasta pohjalaatasta. Sitten raudoitin huolella ristiin ja valoin pohjalaatan jonka päälle muurasin tämän uuden vesipatamuurin. Vesipata on periaatteeltaan suuluukuton, mutta taivutin ja muurasin tulipesän suuaukon yläreunaan harjateräksestä poikkiraudan, johon askartelen rautalevystä roikkuvamallisen suuluukun. Luukun voi sitten nostaa kokonaan pois.
Savukanava lähtee tulipesästä kuten vanhassakin mallissa tulipesän takaa oikealta ylös. Kiertää sitten koko kierroksen valurautapataa ja liittyy savupiippuun. Padan korkeutta suhteessa tiilijakoon oli vähän hankala miettiä etukäteen, kun ajattelin tehdä muuraustyön niinsanotusti puhdasmuurauksena. Viimeiseksi päätinkin sitten laittaa ohuet tulitiililaatat jotka piilotin muurin pintaan muurauslaastilla.
Koepoltossa paperin kanssa veto oli tosi hyvä.

Käytin vanhoja tiiliä palomuurien muuraamiseen hirsiseinän suojaksi, joita olin purkanut vanhasta vesipadasta ja joita olen löytänyt pihamaan kaivuutöidenkin yhteydessä. Vanhat poltetut savitiilet ovat säilyneet vuosia ja vuosikymmeniä kosteassa maassa murentumatta. Niissä laatu, väri ja muoto vaihtelee mukavasti ja antaa elävyyttä ja patianaa muuratulle pinnalle. Sitä saman patinan halpahenkistä jäljitelmää monet hakevat kaupasta sisustamiseensa.

Tiilissä on jälkiä niiden valmistamistavasta ja ajasta eri vuosikymmeniltä menneisyydestä. Joissakin tiilissä on merkkejä sarjatuotannon menetelmästä, puumuoteista ja pinnan leikkausjäljistä. Vanhimmissa tiilissä koko- ja laatuerot ovat suurempia, eli ne on ehkä vielä enemmän yksilöllisenä käsityönä tehtyjä. Niissä on myös jälkiä heinillä kuivattamisesta ja muutama pienen käpälän jälki. Olisiko kissa juossut tiililetkan yli niiden kuivumisvaiheessa. Olen myös nähnyt lapsen pienet varpaanjäljet vanhassa tiilenkulmassa, jonka tiilen uunimuurari muurasi tuvassa uunin kulmalle näkyviin emännän toivomuksesta. Minkälainen elämäntaival lapsella sitten lienee ollutkin, niin varpaanjäljet on ja pysyy ajassa vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Vanhempi sukulaismies muisteli tässä kerran, kuinka hän pikkupoikana oli tiilien valmistustyömaalla mukana ohjastamassa hevosta, jonka tehtävänä oli pyörittää savipruukia. Hevonen oli valjastettuna kiinni aisaan, joka taas oli akseloitu keskitolppaan, eli hevonen kulki ympyrää. Savipruuki lienee ollut kaivettu kuoppa siinä keskitolpan ympärillä, johon vettä, savea ja ehkä hienoa hiekkaa lapioitiin. Hevonen sitten siellä aisan toisessa päässä ja aisan välissä jonkinlaiset pruukia sekoittavat aurat.






Savupiippu saunassa on muurattu varmasti -80 -luvulla ja ollut vain muutamia kertoja käytössä, ennenkuin kellonsoittajan oli muutettava kunnan vanhuspalvelujen hoidettavaksi.
Vesipata oli selvästi vanhempi ja piippu olikin muurattu vesipadan kylkeen, eli päinvastoin kuin yleensä. Kuvia saunasta ennen remontin alkua löytyy edellisistä teksteistä.
    

3 kommenttia:

  1. Mitenkäs tuollainen pata, kun se on kuitenkin ain ruosteessa. Veden laatu? Millaista ylläpitoa vaatii?

    Minulla olisi vanhassa saunassa tuollainen systeemi ja mietin pitäisikö säilyttää vai ostaa uusi.

    VastaaPoista
  2. Ei tuo vesipata minun mielestäni vaadi muuta ylläpitoa, kuin normaalia käyttämistä. Jos ruostetta tai muuta karstaa on mielestäsi liikaa, niin teräsharjalla sitä voisi vähän harjata, vaikka sellaisella kulmahiomakoneeseen laitettavalla. Rasvaaminen ei kannata, kun rasva liukenee kuitenkin veteen.

    Veden laadun suhteen ei pitäisi olla suurempia vaatimuksia, kun sitä käytetään vain pesuvetenä, eli ei ruuanvalmistukseen. Toisaalta vanhoja valurautapatoja ja -pannuja on pidetty hyvinä ruuanvalmistukseen nykyäänkin, koska niistä liukenee aina pieniä määriä rautaa, jota ihminen tarvitsee. Ei tarvitse silloin syödä erikseen lisäravinteina rautatabletteja.

    Tällainen pyöreäpohjainen pata on hyvä tyhjentää silloin tällöin ja kuivana vaikka harjata, jos sinne on mennyt roskia. Kovin helposti tällainen tuskin pääsee jäätymään halki, mutta talveksi kannattaa kuitenkin tyhjentää vedestä.

    Jos kuitenkin päätät hankkia uuden padan, niin säästä vanha valurautapata ehjänä. Sille luulisin löytyvän jollekin kuitenkin käyttöä. Kukkapadoiksi puhkaistuja patoja näkee usein vanhojen talojen nurkissa, mutta ehjiä patoja harvemmin.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enköhän tästä rohkaistuneena ota tuon käytöön. Inspiroivia juttuja ja kuvia sinulla omaan projektiin.

      Poista