lauantai 14. helmikuuta 2015

Löylyn laki ja sen vaatimus

Ilmassa on kevättalven tuntua ja monilla on pihasaunan rakentaminen tai korjaaminen nyt ajatuksissa ja tulevan kesän ohjelmassa. Olen itse viimeksi lukenut Sakari Pälsin kirjan Sauna, eli Kotoisen kylyn seikkoja, joka on kansanperinteen merkkiteos aiheesta. Lainaan tässä kirjoituksessani hänen ajatuksiaan, koska ne tuntuvat viisaasti ajatelluilta. Hän uskoo, että nykyään saunaa innokkaasti uudistettaessa, tarvitaan sitä opetusta ja ohjausta, jota löydetään edesmenneitten saunanrakentajien töistä.

Minulta on kysytty usein saunan puulattiaan liittyvistä asioista, vaikka olen niistä pyrkinyt tyhjentävästi kirjoittamaan tässä blogissa jo aikaisemminkin. Mutta kertaus on opintojen äiti ja uskonvahvistusta varmasti siinäkin tarvitaan.
Olen saanut useita viestejä, joissa minulle on kerrottu, että saunan puulattia on kestänyt kaksikymmentä, tai kolmekymmentä vuotta. Sehän on pidempi käyttöikä, kuin nykyrakentamisen elinkaariajattelu tänäpäivänä.
Pesuvesien hallinta saunassa kourulattialla on paras tapa silloin, kun halutaan ohjata vedet yhteen paikkaan ja saunasta poispäin. Rakolattia on myös hyvä ratkaisu, kunhan maapohja saunan alla on hyvin vettä läpäisevää ja suodattavaa hiekkamaata. Lupa veden imeyttämiselle maaperään kannattaa kysyä paikalliselta rakennustarkastajalta.

Olen kuullut kysyttävän, että mitenkä pihasaunan puulattiaa voisi eristää? Laittamalla lattian alapintaa uretaanilevyä, tai sitten rakentamalla täytepohja? Minä kysyisin, että miksi ihmeessä puulattiaa pitäisi eristää? Eristetty lattia pysyisi kosteana ja lahoaisi varmasti parissa vuodessa. Tärkeää on lattian tuulensuojatiiveys ja läpihengittävyys, ja että se saunomisen jälkeen tuulettuu ja kuivaa, sekä ylä-, että alapuolelta. Löylyn laki ei tunne tarvetta lattian lämpöeristämiselle.

Myös perinteinen sauna on helppo turmella ymmärtämättömällä saunan "parantamisella", jota jatkuva kehittämisen ja edistyksen tarve ja välttämättömyys palvelee.

Oman pihanperän saunani edustaa länsisuomalaista parvisaunatyyppiä, joka Pälsin mielestä jo itsessään on rappeutumisilmiö. Siinä on yhdistetty pellavienkuivatus alkujaan kylpemishuoneeksi tarkoitettuun saunarakennukseen. Parvi on vaatinut tilaa reilu kolmanneksen saunan pinta-alasta ja vaatinut liiallisia sivutehtäviä pois itse sauna-asiasta. Omasta saunastani poistin parvirakennelman ja vanhat kuivatetut pellavavarastot jätin saunan yläpohjan päälle lisäeristyksen asiaa toimittamaan.
Eristys yläpohjassa ei ole sekään niin merkittävä, koska perinteinen pihasauna on käyttämättömän ajan kylmillään. Eristeen tehtävä on siten enemmänkin puskuroida kosteustasapainoa.

Höyrysulkumuoveja ja foliopapereita perinteinen sauna ei tarvitse ja se toimii kosteusteknisesti paremmin ilman niitä. Oma saunani on sähkötön, rakenteet hengittäviä ja kylpemisen jälkeen tuulettuvia, kun jätän ovia rakoselleen. Yläpohjassa sisäkattolaudoitus on naulattu kattopalkkeihin ja sen päällä on turvetta, sammalta, pehkua, olkea, yms. luonnonmateriaalia. Nyt myös päällimmäisinä pellavanippuja muistona saunan menneestä sivutehtävästä. Kattolaudan ja eristeen välissä on sanomalehteä ilmansulkupaperina.
Saunan seinät ovat sisäpinnaltaan hirrellä ja mustuneet savusauna-ajalta. Seinän ulkopinnassa on lauta suoraan hirressä kiinni ilman tuulensuojapaperointeja. Kiukaan ja lauteiden oikeat korkeussuhteet tuovat saunojalle löylyn ja lämmön. Rakenteet eivät tarvitse lämpöeristyksiä, vaan tuulensuojatiiveyttä. Eri asia on tietenkin silloin, jos saunassa halutaan pitää jatkuvampaa peruslämpöä.

Kun kylpijä istuu lauteilla, tulisi katon olla vajaasti vihdan ulottuvilla ja löylykivien varpaiden tasalla. Tämän löylyn lain ja vaatimuksen vanhat saunantekijät tunsivat kokemuksesta.

Nykyrakentajalle ohjeelliset mittasuhteet lauteille ovat: 110cm katon alapuolella istumalaude, joka on 60cm leveä. Siitä 40cm alempana jalkalaude, joka on 40cm leveä. Jalkalauteen ja lattian välille sopivalle korkeudelle penkki, josta on helppo nousta lauteille. Hyvä on myös tehdä kaide osalle jalkalauteista istumalauteen korkeuteen.
Näin saunan huonekorkeus määrää jalkalauteen korkeuden ja kiukaan kivitason tulisi olla korkeimmillaan jalkalauteen korkeudella, vanhan kansan saunantekijöiden kokemuksen perusteella. Tätä löylyn lakia on kuitenkin rikottu jo vuosikymmeniä ymmärtämättömän oppitiedon opettamana. Paljon on meidän mielestä jo vanhoiksi luokitelluissa saunoissa pönttökiukaita, jossa kiviluukku on rinnan tasalla ja antaa saunojalle vain "napalöylyjä".  Jalkoja varten on täytynyt rakentaa orsia ja sääritelineitä jalkalaudetta ylemmäs, joissa löylyä saisi myös jaloille.

Raitis ilma saunojalle otetaan perinteisesti lakeisesta, tai toiselta nimeltään lykkyluukusta, joka on lauteiden takana seinässä pään tasalla. Löyly laskeutuessaan imaisee mukaansa raitista ulkoilmaa lakeisesta ja löyly on hapekasta ja helppoa hengittää. Jatkuvalämmitteinen kiuas tarvitsee omaa korvausilmaansa palamiseen, mutta sitä omassa saunassani tulee lähimmillään lattiakourun ulosmenoaukosta. Eikä perinteinen sauna niin tiivis ole, etteikö korvausilmaa riitä palamiseen tai hengittämiseen.

Hengitys ja korvausilmaa saunassa tarvitaan vain saunoessa. Poistoilmaa, eli tuuletusta vasta saunomisen jälkeen.
Monasti yleisissä saunoiksi luokitelluissa kylpemislaitoksissa koneellinen poistoilma imetään saunoessa katonrajasta ja samanaikainen korvausilma tuodaan lattianrajasta sisään. Tähän käytäntöön on varmasti lvi-insinöörillä oma selvityksensä, mutta löylyn lakia hän tuskin tuntee. Kylmä korvausilma tuodaan jaloille ja poistoilma vie löylyä mukanaan. Jos koneellinen ilmastointi suljetaan, niin hengittäminen käy vaikeaksi.

Rakentamistani saunoista on juttua tässä blogissa myös aikaisemmilta vuosilta. Toivotan mukavia saunanrakennus- ja korjauspuuhia kaikille lukijoilleni ja asiasta kiinnostuneille, tulevalle vuodelle ja vuosille!



10 kommenttia:

  1. Kiitos saunapohdinnoista. Oma, viime kesänä aloittamani saunan peruskorjaus on talvehtinut mökillä ja piakkoin sitä pitäisi mennä jatkamaan. Kehikko on kasattu ja kurkihirsi paikoillaan. Seuraavaksi pitäisi laitella kattovasat paikoilleen, jotta saunan saisi säänsuojaan pysyvästi. Olen myös mietiskellyt piippuasiaa talven mittaan. Haluaisin kolme hormia, joista kaksi saunan puolelle ja yksi pukuhuoneeseen. Tulisija pukuhuoneessa mahdollistaisi yöpymisen siinä. Kolmen hormin vaatimus johtaa käytännössä tiilipiipun valintaan ja valmishormit pitänee unohtaa. Toisaalta tekisi mieli laittaa saunan vesipata ja pukuhuoneen kamiina samaan hormiin, mutta tämä ei taida olla sallittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kuitenkin lähdit korjaamaan vanhaa hirsisaunaasi perusteellisesti, niin suosittelen yhtä perusteellista savupiippuvalintaa, eli tiilipiipun muuraamista. Kevythormit sopii kevytsaunoihin. Ohjeiden mukaan jokaiselle tulisijalle pitää olla oma "puolenkiven hormi", ja niin se hyvä onkin.
      Kun nyt hirsitöistä selviydyit, niin selviydyt varmasti myös piipun muuraamisesta. ;-) Muuraustyöhön oppikirjoja löytyy varmaan kirjastoista ja ohjeita luultavasti myös netistä.

      Poista
  2. Itse muuraaminen on käynyt mielessä ja uskonkin, että kyllä se onnistuisi. Aikataulu taitaa tulla vaan vastaan ja siksi työ pitänee ostaa. Osaatko muuten antaa vinkkejä piipun perustuksiin. Minulla ei ole routaeristettä ja soraakin ajettiin pohjaksi vain n. 25 cm. Salaojat kiertävät saunaa hieman sorapatjan alapuolella. Eli piippu tulisi kehikon keskimmäisen perustuskiven kohdalle. Kts. kuvalinkki. Itse asiassa tuo kivikin on vähän tiellä.
    https://onedrive.live.com/?cid=2E03FFDCD0980ED5&id=2E03FFDCD0980ED5%213327&v=3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minun mielestäni routaeristyksen puutteesta ei voi tulla ongelmaa siellä teidän saunassanne. Omassa saunassani ei myöskään ole mitään routaeristyksiä piipun perustusten alla. Piippu on muurattu uudestaan joskus kolmekymmentä vuotta sitten, eli on melkein uusi. Piipun pohjalla on vanha kiviantura, jossa on irtokiviä ladottu suoraan saven päälle. Ehkä kiville on kaivettu myös kuoppaa. Ei tätäkään piippua ole routa liikutellut.Tosin, jos sinne routaeristyksen laittaa, niin on siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.
      Antura piipun alle kannattaisi tehdä valamalla ja laittaa kevytsoraharkoilla korotus lattiakorkeuteen. Kevytsoraharkoilla saisi samalla tehtyä kylmäkatkon. Mutta on varmaan hyvä kysyä mielipidettä siihenkin asiaan sinne tulevalta piippumuurarilta.

      Poista
  3. Hei ja suuri kiitos arvaamattoman arvokkaasta blogistasi! Saunaremontin äärellä ollaan tässä itsekin ja märkäkorvina liikenteessä. Työ tekijäänsä neuvoo - kysyvä ei tieltä eksy - ja mitä näitä nyt on. Blogistasi olemme saaneet suunnattoman hyviä neuvoja ja vinkkejä pohdintoihimme, viimeksi juuri tänään ja ihan äsken kun pyörittelemme höyrysulkuja ja kattomateriaaleja ja lattiamateriaaleja. Äkikseltään en löytänyt täältä blogista (vielä) pohdintaa puulajin valinnasta esimerkiksi lattianteossa. Haaveilemme kuusilankusta lattiaan enkä ihan heti keksi mitään syytä miksei.

    Saunanestoriamme pääsemme toivon mukaan ensi viikolla kengittämään. Jännittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista ja mukava, että näistä ajatuksista on ollut teille apuja! On myös mukava kuulla, että joku jaksaa lukea juttujakin, eikä vain katsella kuvia! ;-)
      Kyllä minun mielestäni voitte käyttää kuusilankkua lattiassa. Mänty on yleisemmin lattialankkujen puumateriaali, mutta jos nyt teillä siihen sopivaa kuusta on, niin käyttäkää sitä vaan! Itsellänikin taitaa olla kuusta ja mäntyä siellä sekaisin? Kuusi kuitenkin pehmeämpänä ja nopeampikasvuisena lahoaa sitten nopeammin, kuin tiheäsyinen mänty. Toisaalta kuusi on ainakin nykyään ulkovuorilaudan puumateriaali.

      Poista
  4. Itse olen siirtänyt saunan ja vaihtanut huonot hirret. nyt kattu tulee olemaan viisto mutta mietin miten eristäisin ylä pohjan ja voiko sen tehdä ilman kosteus tai höyry sulkua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinon yläpohjan voisi myös eritää purulla. Sinne kattolappeeseen tulisi olla ilmaväli ja sen saisi tehtyä hyvin tuulensuojalevyllä. Puru voi olla tuulensuojalevyä vasten. Höyrynsulkumuoveja ei tarvitse tai pidä laittaa, vaan ilmansulkupaperi/pahvi riittää hyvin.

      Poista
  5. 1) Miten kannattaisi toteuttaa pyöröhirsisen ulkosaunan löylyhuoneen tekeillä olevan puulattian reunan ja hirren liitos? Eli kannattaako sinne jättää rako, vai pitäisikö se jotenkin tiivistää?
    2) Sauna on kesämökillä, mutta sitä lämmitetään välillä myös kylmänä vuodenaikana. Kannattaako laittaa eristystä yläpohjaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse rakoa. Riittää, kun laittaa jalkalistan tavalliseen tapaan. Ei tarvitse muuta tiivistystä.

      Poista