lauantai 17. huhtikuuta 2021

Sammaloitunut tiilikatto

Tälle vuodelle on melkein pelkästään pyydetty tekemään kattotöitä. Monena vuonna on mennyt eniten aikaa alahirsien korjaamisessa ja lattiatöissä. Ajat muuttuu ja suhdanteet vaihtelee. 


Vanha betonitiilikatto on ollut paikalaan viisikymmentä luvulta alkaen. Rakennus on vanha navetta ja myöhemmin autokorjaamo. Parista kohtaa vesi oli mennyt läpi ja lahottanut ruoteita ja kattotuolin päätä. Kattotuolin sain korjattua alakautta avoimelta vintiltä. Vanhojen ruoteiden päälle laitoin uusiksi ruoteiksi neljän tuuman laudat. Ne vahvistaa kattoa ja jakaa tiilien painoa tasaisesti ja vanhoja ruoteita paremmin koko katon alalle. 


Tiilien alle on aikanaan jätetty vanha huopakatto, josta ei nyt montaa palaa ollut jäljellä. Alimmaisena on alkuperäiset päreet. 

Jos olisin poistanut vanhat tiiliruoteet, olisi sieltä lähtenyt mukaan myös korotuslaudat,  ja päreineen kaikkineen harva ja epäkurantti aluslaudoitus. Sinne olisi jäänyt vain kattorakenteiden yläpaarteet, jotka nekin on liian harvassa nykymitalle. Vielä kun yläpaarteet on ranteen vahvuista rankapuuta. Ne myös olisi kannattanut uusia, jos uusimaan olisin lähtenyt. Eli koko rakennuksen yläosa olisi tullut purettua. Nyt rakennus on varastokäytössä ja siinä on tilava ja tuulettuva vintti. Näiden vanhojen rakenteiden päälle en lähtenyt temppuilemaan aluskatetta. 

Ajatus oli säästää työnantajan kustannuksia tärkeämpiin kohtiin. Katon uudet tiilet on vanhoja nekin, ja olleet varastoituna tätä hommaa varten. Työssä kului yhden miehen kahden työviikon tunnit. Katon vanhat tiilet otin myös ehjänä alas ja nämä uudet harjasin ja puhdistin käsin yksittäin. Noin sata neliötä ja 1700 tiiltä. 

*****

Minulta kysyttiin, että miten kuparinauha tai kuparinen harjapelti katolla toimii sammaleen poistajana. Minulla ei ole siitä kokemusta, enkä ole varsinaisesti asiasta kuullut. Mutta nopea googlettaminen vei Masinistien keskustelupalstalle, joka on parasta, mitä netistä voi löytää. 

Oman taloni tiilikaton pesin ja maalasin, mutta pesu vain puhtaalla vedellä. Maalaamisen vaikutus tuntuu olevan niin lyhytaikainen, ja lähinnä ulkonäkökysymys. Mielestäni pelkkä pesu riittää, jos pieniä määriä sammalta siellä on. Kevyesti ruiskutettavia sammalmyrkkyjä voi myös kokeilla, kunhan ei saastuta maaperää. 

Olen seurannut myös yhden tiilikaton elämää toistakymmentä vuotta, johon vanhat tiilet pestiin yksittäin alhaalla ja kyllästettiin jollain kaupallisella kirkkaalla betonitiilikyllästeellä. Nyt siellä kuitenkin kasvaa taas sammal, niin kuin ennen remonttia. 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti