torstai 14. helmikuuta 2013

Pesuhuone vanhaan taloon

Kellonsoittajan vanhaa taloa ei oltu aikaisemmin pilattu sellaisilla ylellisyyksillä, kuin vesi- ja viemärijärjestelmä. Voi hyvinkin olla, että ei olisi pilattu vieläkään, mutta tänäpäivänä vaimoväki haluaa kovasti esittää omia mukavuusvaatimuksiaan joihin joskus on taivuttava.

Pihalla oli vanha kaivo ja pihanperällä lantalan kulmalla huussi. Joskus sota-ajan jälkeisinä vuosina oli tällä kulmakunnalla huomionarvoista, että kellonsoittajan talon kaivolle oli hankittu käsipumppu. Oli siinä sitä ylellisyyttä, kun ei tarvinnut enää kepin kanssa ämpärillä kaivosta vettä kurkotella. Kellonsoittajan talo oli ensimmäinen, johon tällä kylällä kaivopumppu hankittiin.
Vesi kulki ämpärillä taloon ja talosta tunkiolle. Kun navetta oli pieni kolmen lehmän vaatimaton hirsinavetta, ei siinä myöskään ollut karjakeittiötä. Lämmin vesi karjanhoitoa varten lämmitettiin tuvassa hellalla.
Pihanperän savusaunassa lepäsi ja puhdistui sielu ja ruumis.

Vanhassa rakennustavassa oli varmasti muutamia perussääntöjä, jotka oli sukupolvien perintöä, ja kokemuksen kautta hankittua tietämystä. Luultavasti yksi perussääntö on ollut, että vettä ei saa päästää kulkeutumaan taloon sisälle, vaan vesi tulee ohjata talosta poispäin.
Rakennuspaikka on katsottu vakaalta perustalta ja hieman ympäristöään korkeammalta paikalta, jolloin sadevesikin juoksee talon perustuksista poispäin. Kattokallistukset, tippalistat ulkovuorauksessa, tippanokat ovi- ja ikkunapuitteissa juoksuttavat kaikki sadeveden talosta poispäin ja kumpareperusta talon alla viettää veden kauemmas talon rakenteista. Kivijalka rakennettiin riittävän korkeaksi, ettei maakosteus päässyt nousemaan puurakenteisiin.
Sitten myöhempinä aikoina ihminen keksi tuoda vettä putken kautta paineella sisälle ja alkoi roiskimaan sitä pitkin seiniä. Tämän keksinnön seurauksena tuli myös sisätiloihin home- ja kosteusongelmat.

Oma ajatukseni pesuhuoneen rakentamisesta vanhaan taloon on ollut sellainen, että vesieristeitä ja höyrysulkuja ei tarvita ainakaan seinissä. Suihkukaappi on yksi parhaista innovaatioista nykyrakentamisessa, mitä vanhan talon korjaajalle on keksitty. Suihkukaappi on vesieriste ja kun suihkuttelu tapahtuu kaapin sisällä, ei talon rakenteet voi kastua. Vesi juoksee suihkukaapin seiniltä alaspäin, ja sitä voi vauhdittaa peseytymisen jälkeen kumilastalla, ja vesi juoksee suoraan viemäriin.

Jos ja kun ilmankosteus hetkellisesti nousee suihkussakäymisen jälkeen, niin se myös poistuu nopeasti seinässä olevan poistoimurin kautta. Sen vähäisen määrän mitä hirsiseinä itseensä kosteutta imee, sen se myös luovuttaa, niinkuin kaikki luonnonmateriaalit rakenteissa.

Mielestäni hyvä kosteusmittari meillä pesuhuoneessa on se, että vanha kaksikerrosikkunan sisemmän lasin pinta kostuu vesihöyrystä suihkun jälkeen. Ilmankosteus kondensoituu kylmään pintaan ja ikkunalasi on kylmin pinta pesuhuoneessa. Ikkunan alla on irtopatteri joka lämmittää ja haihduttaa kosteutta. Tai paremminkin lämmin huoneilma sitoo itseensä suuremman määrän kosteutta kuin vähän viileämpi huonelämpötila.
Kuivattamisen kannalta mielestäni tärkeämpi kuitenkin on poistoilmaimuri joka on omalla katkaisijalla. Imurin laitoin seinään ikkunan viereen, josta se olisi mahdollisimman lähellä suihkukaappia, pakastavaa käymälää ja lattianrajasta nousevia poistoilmaputkia. Suihkukaapin ovet pidämme auki, jolloin kuivuminen on nopeampaa.  Myös ikkunaverhot vedetään sivuun kuivattamisen ajaksi.
Kun suihkun jälkeen kosteus on kuivunut ikkunaruuduista, sammutamme poistoimurin. Jos kosteus on haihtunut kylmimmästä pinnasta josta se on helppo nähdä, ei sitä voi olla liiaksi muuallakaan pesuhuoneen ilmassa.

Suihkukaappi on enemmänkin pienen tilan ratkaisu. Pesutilat "rakennuksena rakennuksen sisälle"-periaatteella on hyvä, jos tilaa on riittävästi käytettävissä. Silloin pesutilat itsessään on isomman puoleinen suihkukaappi.

Lattian rakensin pesuhuoneeseen kymmenen senttiä korkeammalle, kuin eteisen lattian. Pesuhuoneen lattiajuoksuihin porasin reikiä, jolloin ilmavirta pääsee kulkemaan sieltä lattian alta kauttaaltaan. Pesuhuone on rakennettu eteisen lattiajuoksujen ja harvalaudoituksen päälle. Jos joku joskus haluaa, niin se on siitä kohtuullisen helppo poiskin purkaa.
Laitoin pesuhuoneen lattiaan ulkoseinän viereen kolme pystyputkea noin 35mm halkaisijaltaan, jotka nousevat sieltä lattian välisestä tilasta. Kun pesuhuoneen poistoilmaimuri on käynnissä ja ovi eteiseen kiinni, olisi tarkoitukseni, että imuri imee korvausilmaa myös eteisen puolelta lattioiden välitilan kautta.  Pesuhuoneen eteisen puoleisen seinän lattianrajassa ja jalkalistassa on reikiä, joista ajattelin, että pesuhuoneen alipaineesta johtuen ilma virtaa eteisestä lattian alle ja pesuhuoneeseen ja sieltä ulos. Jos joskus kosteus pyrkisi kondensoitumaan pesuhuoneen lattian välitilaan ja alle, niin tällä ilmavirtauksella se mielestäni kuivaa.
Lattialämmityskin tällaisessa lattiassa on varmasti hyvä ratkaisu, mutta itse halusin toteuttaa sen mahdollisimman vähäisillä nykyteknisillä ratkaisuilla. Lattian tuulettuvassa välitilassa saa ilmavirtauksen aikaiseksi silläkin, että avaa pesuhuoneesta ikkunan, ainakin lämpimään vuodenaikaan.

Kun suihkuttelu tapahtuu kaapissa, ei periaatteessa lattiakaivojakaan tarvita, kun pesukoneen, suihkukaapin ja lavoaarin vedet johdetaan suoraan viemäriin. Kuitenkin rakensin pienen tilan lattiaan kallistukset kahdelle lattiakaivolle. Lattian tein 2 x 12mm havuvanerista ja muovimatolla vesieristyksen. Muovimatto on itsessään paras vesieriste näin lattiassa, kun sen voi tehdä saumattomana.
Vanhassa talossa on usein vuoden aikana perustuksien korkeuksissa vaihtelua routimisesta ja muustakin johtuen, joten puurakenteisena ja muovimatolla tehtynä pesuhuoneen lattiakin voi elää siinä mukana. Tästä syystä lattiakallistuksetkin kannattaa tehdä vähän suuremmat, ehkä 2-3cm metrille. Silloin vesi juoksee varmemmin lattiakaivoon kaikkina vuodenaikoina.

Pesuhuone on samalla talotekninen tila ja sinne on sovitettu suihkukaapin ja lavoaarin lisäksi pesukone, lämminvesivaraaja, vesipumppuautomaatti ja pakastava käymälä. Viimeksimainittu on yksi periaatteellisista valinnoista. Sähköä se toki vie, mutta sen voi siirtää vaikka kamarin nurkaan, jos sen sinne haluaa. Eli käymälä on yksinkertaisesti istuttava pakastin. Helppo ja yksinkertainen, joka pakastaa ihmiskunnan lopputuotteen. On jotenkin järjenvastaista käyttää sen lopputuotteen huuhtelemiseen puhdasta tai puhdistettua juomavettä. Tämä pakastava käymäläkin on vain mukavuusratkaisu ja ennemminkin toimii yöastiana. Pakastettu lopputuote ei periaatteessa haise ja se viedään astian täytyttyä käymäläkompostiin. Pesuhuoneen poistoimuri onkin heti pakastimen päällä, jos hajuhaittoja sattuisi tulemaan.
Pääasiallisena käymälänä meillä onkin vielä lantalan kulman ennen sotia rakennettu ulkohuussi. Ehkä ensi kesänä rakennan sinne vähän tuulenpitävämmän ulkohuoneen.

Koska vesivessan mustia jätevesiä ei tule, on harmaiden pesuvesien suodattaminen omalla tontilla paljon yksinkertaisempaa, sekä järjestelmä edullisempi rakentaa.

Muistelen myös uutista parin vuoden takaa, jossa sanottiin lannoitekäytössä elintärkeän fosforin loppuvan maapallolta muutamassa kymmenessä vuodessa, ellei sitä saada säilytettyä luonnollisessa kierrossa. Fosfori on maaperäaines, joka vessajätevesien mukana kulkeutuessaan jätevedenpuhdistamoille ja jätteenpolttoolaitoksiin lakkaa olemasta, eli häviää kierrosta. Virtsa sisältää fosforia ja käymäläjätteiden kompostoiminen säilyttää sen luonnon kiertokulussa.


















Monet kuvat on remontin ja asumisen keskeltä, eikä tähän ihan viimeisimpiä kuvia löytynyt. Ikkunan tuohon eteisen ja pesuhuoneen väliseinään katonrajaan tein talon vanhoista ulkopokista, joista yhdistin kahden pokan ehjät yläosat.




10 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää hyvälle. Tuo ei enää ole pientä pintaremonttia, tuossa pitää olla jo osaamista ja tietoa takana. Hieno lopputulos!
    P.s. sinulla on tuolla blogin asetuksissa kommenteissa sananvahvistus päällä eli kun jättää viestiä niin joutuu näpyttelemään sana-numeroyhdistelmän todistaakseen, ettei ole robotti. Välillä niitä kirjaimia janumeroita joutuu arpomaan moneen kertaan ja se on aika ärsyttävää....eli sen saat sieltä asetuksista pois halutessasi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja vinkistä! Nyt pitäisi kommentointi olla helpompaa. ;-)

      Poista
  2. Kysyitkö tuohon ratkaisuun lupia viranomaisilta? Meillä olisi tarve vastaavalle 1850-luvulla rakennettuun torppaamme, mutta koska meidän torppamme on kirjoissa kesämökkinä, joudumme hakemaan sille rakennusluvan käyttötarkoituksen muutosta varten, enkä oikein usko että tuo rakenne menee siinä myllyssä läpi. Mutta kyllä tämä jotain toivoa antaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä pesuhuoneratkaisu on ihan lupien mukainen. Omien suunnitelmieni pohjalta rakennesuunnittelija piirsi lupakuvat ja kunnan rakennustarkastaja hyväksyi ja lopputarkasti.

      Tuo käyttötarkoituksen muutos voi olla hankalampi juttu ainakin periaatteessa. Riippuu varmaan paljon paikallisesta rakennustarkastajasta. Kun vanha talo on ollut viimeksi verotiedoissa kesäasuntona verotettu ja se taas muutetaan omakotitaloksi, pitäisi siinä noudattaa uudisrakennuksen rakentamismääräyksiä. Eli tarkoittaa ainakin lisälämpöeristämistä. Ehkä myös ilmastointia ja lämmön talteenottoa??

      Tässä pesuhuoneessa ei ole mitään sen kummallisempaa kuin, että märkätila on suihkukaapin sisäpuoli. Lattian muovimattokin on vain varmuuden maksimointia, ja lattian välitilan tuuletus pelkkää hifistelyä! ;-)

      Poista
    2. Täytyypä kommentoida tuohon käyttötarkoituksen muutokseen, että voi se olla helppoakin!

      Meillä kävi rakennustarkastaja toteamassa, että sellainenhan tämä on kuin asuinrakennukset ennen vanhaan olivat: huoneet liian matalat, vesijohto puuttuu, viemäröinti hoituu viskaamalla likaämpärin sisältö mäkeen ja lisäeristys on perinteisesti hoidettu lisäämällä purua (sekä turvetta ja vaikka mitä) vintille.

      Ja kas vain, niinpä sai torppa vakituisen asunnon statuksen. Olen edelleen iloisesti hämmästyksissäni.

      Poista
    3. Niinhän se on, että kunnan rakennustarkastaja on se joka asian päättää. Kun vielä viranhaltijalla on hyvää tahtoa ja oikeaa asennetta, niin asiat hoituu parhain päin. Maaseudulla yleensä asiat hoituu parhain päin.

      Poista
  3. Todella mielenkiintoinen blogi ja muutenkin erittäin hienoa jälkeä teet!
    Miten toteutit märkätilan seinien ja katon.. noin niinkun höyrynsulun osalta? Kannattaako katossa olla jotain höyrynsulkua, jos märkätilassa on kosteuden poistoa varten oma puhallin ulos ja katossa vanhat eristeet ja yläpuolella yläkertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista! Omasta mielestäni höyrysulut on ihan hanurista, eikä niitä pitäisi lisäillä tällaisiin vanhoihin taloihin, joiden rakentamisaikaan se ei ole kuulunut. Omassa pesuhuoneessani on seinät hirrellä ja katossa helmipaneeli, jonka päällä sanomalehtipaperi ja vanhoja sammal-, ym. pehkuja kutterinpurulla lisättynä. Perinteiset hengittävät eristemateriaalit varastoi ja luovuttaa kosteutta, eli niiden suhteen ei ole olemassa ongelmaa, kun käytössä on suihkukaappi.

      Taisimme olla juttusilla ja annoin puhelinnumeroni? Jos olet tarttumassa pesuhuoneen tekoon itse, niin voin kyllä jakaa kokemustani. Eli sopii soitella, kun joku asia mietityttää. Tällä samalla periaatteella olen tehnyt toisenkin pesuhuoneen, jonka omistaja kommentoi hiljattain muutaman käyttövuoden jälkeen, että hyvin on toiminut.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Itsekkin epäillyt että noi höyrynsulut on lähinnä noita lasi-/kivivilla tms eristeitä varten.
      Tulevana kesänä pesutilan toteutus saattaa olla hyvinkin ajankohtainen. Eikä pelkästään se, vaan moni muukin samaisen talon kunnostustyö.
      Sekoitit minut nyt johonkin toiseen, mutta aivan varmasti kysyisin neuvoa ja mielipidettä, mikäli sellaisia kerkeät antamaan!
      Kiitos paljon!
      Voin laittaa jossain vaiheessa kuvia ja suunnitelmia kohteesta sähköpostitse.
      Hyvät pääsiäise sinne!

      Poista
    3. Selvä juttu! Juuri edellisenä päivänä oli yhden henkilön kanssa puhetta myös pesuhuoneen tekemisestä vanhaan taloon. Mutta itselläni on kalenteri nyt aika täynnä, joten vain kokemuksiani voin nyt kertoa.
      Laita vain sähköpostia, kun sen aika on! Mukavaa pääsiäistä ja kevään tuloa sinne myös!

      Poista