torstai 11. heinäkuuta 2013

Saunan puulattian työvaiheita

Tänään iltapäivällä aloitin työmaalla kesäsaunan puulattian timpraamisen. Sauna on aika tavallisen kokoinen ja mitoiltaan 2,3m x 2,6m, eli pienempi kuin omani entisen kellonsoittajan talon pihanperällä. Tässä saunassa on lisäksi takkahuone ja pukuhuone, kun omaani on tulossa pukuhuone ja eteinen toisistaan erotettuna.

Tässä Humppilan kesäsaunassa saunan puulattian runko on yksinkertaisempi kuin omani, siksi koska on neliöiltään pienempi. Ajattelin, että pari kuvaa siitä voisi selkeyttää harrastajatimpureille oman vanhan saunansa lattian suunnittelua ja tekemistä. Tästä minulta on kuitenkin jonkinverran kyselty.


Terve vaan!

Pituussuuntaiset reunalankut on lyöty suoraan seiniin kiinni samalle korkeudelle kuin mökin muutkin lattiat ja vatupassiin, eli vaakatasoon. Laudaksi tulee lattiaponttilauta joka on mäntyä ja kuvassa katsottuna poikittain. Kuvassa oikeanpuoleiselle lattianosalle laitan vielä pituussuuntaisen palkin, eli lankun tukemaan laudoitusta keskeltä.



Lattian kallistus, eli kaato keskilattialle, eli kouruun päin on tässä 1,3 metrin matkalla 5cm. Tämä on kourun lähtökorkeus kiukaan ja vesipadan edestä.
Kourun kaato 2,6 metrin matkalla ulkoseinälle on saman 5cm. Lattian kallistus saunaan astuttaessa kiukaan ja vesipadan edustalla on vähemmän kuin kourun loppupäässä ulkoseinustalla. Puinen lattia ei ole märkänä kovin liukas, ellei siinä sitten ole saippuaa. Kun kallistukset on reiluja, niin vesi juoksee siitä nopeammin pois ja lattian kuivuminen nopeutuu. Tässä saunassa lattian suuremmat kallistukset jää lauteiden alle ja siellähän ei kävellä. Kourunkaan ylitse ei tarvitse astua, mikä vähentää saunoessa kaatumisriskiä.



Tämä puulattiarakenne on yksinkertainen mutta helppo rakentaa, enkä usko, että sitä saisi paljon kehittämällä paranneltua. Luultavasti päinvastoin.
Keskimuuri on kevytsoraharkkoa ja kiinnitin toisen keskilankun siihen pikanauloilla, ts. holkkinauloilla. Puun ja muurin väliin laitoin bitumihuopakaistaa, koska siitä kuitenkin on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tämänkin saunan lupakuvissa viemäriliittymä, eli lattiakaivon paikka oli piirretty tuohon keskilattialle, mistä putki nyt nousee. Kuitenkin tästä lattiarakenteesta oli suunnittelijan ja rakennustarkastajan kanssa sovittu suullisesti, eli viemäriliittymän putki olisi tullut ylös ulkoseinän ulkopuolelta. Perustusten tekijä ja kaivinkoneurakoitsija eivät kuitenkaan uskaltaneet poiketa lupakuvasta, joten sen kanssa täytyy nyt säveltää ja soveltaa.

Kirvesmiehet työskentelevät yleensä kuvien mukaan, kun taas remonttikirvesmiehen tekemisten perusteella piirretään lopulliset rakennuskuvat. Lupakuvat on yleensä työn alkuvaiheessa vanhan talon korjausrakennustyömaalla raakavedoksia. Joskus suunnittelijakin jää odottamaan, että timpuri ratkaisee työmaalla olevia ongelmatilanteita, joiden perusteella hän sitten voi piirtää kuvat puhtaaksi ja laittaa oman puumerkkinsä alle.

KUVIEN LISÄYS 12.7.2013





Lisäys 18.7.2013

Puusuutari pelti- ja putkimiehenä.




Tulisijojen edustalle piti laittaa kipinäpelti neljänkymmenen sentin leveydeltä, koska laki sen vaatii. Tuota galvanoitua sadevesikourua ja arkkipeltiä saa ainakin Turussa Virte-metallista. Kourun saisi varmaan erikseen tilaamalla saunan lattiaan sopivilla reunapokkauksilla. Kyllä se sadevesikourustakin hyvin onnistuu ja se on ainakin Virte-metallissa hyllytavaraa.

Omassa pihasaunassani betoniperustus on riittävän leveä, eli peltiä ei tarvinnut puulattian päälle laittaa.



Tämä putkihässäkkä jää piiloon saunan taakse. Yksinkertaisinta olisi ollut viettää harmaat vedet saunavesisuodattimeen. Tällä tontilla on kuitenkin kunnan viemäriliittymäkaivo noin kymmenen metrin päässä, joten lupaehtoihin kuului liittää sauna kunnan viemäriin. Viemäri tekee ylimääräistä mutkaa, koska putki nousee maasta ylös väärästä paikasta.

Tässä vesi-, eli hajulukko on tarpeen, joten tein sen putken mutkilla. Putki on 110mm halkaisijaltaan, eli ei pitäisi talvipakkasellakaan saunomisen aikana jäätyä umpeen. Lämmintä vettähän sinne valuu.
Ennen pakkasten tuloa tämä vesilukko on helppo tyhjentää kääntämällä viimeistä mutkaa. Jos nyt sattuu joskus pakkanen halkaisemaan pari putken mutkaa, niin nehän ei montaa euroa maksa. Paljon hankalammaksi tulisi, jos lattiakaivo pääsisi jäätymään halki.

Laitoin tuohon päällimmäiseksi sadevesisuppilon jossa on oma sihti. Näin ei puuroska mene viemäriin, jos sitä sattuu tulemaan vesien mukana kourusta. Sadevesisuppilo on helppo puhdistaa aika ajoin. Siihen päälle on vielä varattuna muovinen sadevesikaivon kansi, jonka voisi laittaa päälle saunapäivien välillä. Viemärisuppilo on vielä räystään suojassa, eli katolta juoksevat sadevedet ei sinne osu.













29 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää kuten muutkin projektisi! Annoin sinulle blogitunnustuksen Vihreässä Kamarissa. Kiitos hyvästä blogista!

    VastaaPoista
  2. Moi. Olisin kysellyt millaiset perustukset tuossa saunassa on? Onko maita vaihdettu syvältäkin? Hieno on. Oma saunamme on vielä korjausta vaille, mutta ehkä jossain vaiheessa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä saunassa on yhtenäinen antura ympäri ja vielä väliseinän alla. Maita ei tarvinnut vaihtaa kun on parasta hiekka/soramaata. Perustuksille kaivettiin kuoppa ja samat maat takaisin. Anturan pohja on maanpinnasta noin puolen metrin syvyydessä. Anturan korkeus 20cm, sen päällä kolme kerrosta harkkoja. Yhden harkon korkeus 20cm ja maan pinnalla näkyy vajaa puolitoista harkon korkeutta.

      Toivotan hyviä saunaremontteja. Hyvä on kuitenkin rauhassa fundeerata mitä on tekemässä.

      Poista
    2. Meillä kävi toinenkin hirsirakennuksista ymmärtävä katsomassa saunaamme. Tuomio on sama kuin edelliselläkin eli purkuun ja uudelleen kasaan. Alle sorapatja, salaojat ja kunnon perustukset. Kasausvaiheessa sitten hirsien korjaukset ja kehikon korotus.

      Poista
    3. Kun teette saunaremontin noin perusteellisesti, niin lopputulos on varmaan hyvä ja pitkäikäinen. Tuo ei ole kuitenkaan enää vanhan korjaamista vaan uuden rakentamista vanhoista rakenneosista. Niinkuin tämä Humppilan saunakin. Maa-ainekset on silloin hyvä vaihtaa. Varsinkin jos maapohja on savea tms hienorakeista.
      Humppilan saunan rakennuspaikka on soraharjulla joka on pohjaveden muodostumisalueella. Siitä huolimatta siihen oli tehty salaojat jotka ohjattiin kunnan hulevesiin. Oliko sitten välttämätöntä vai ei, mutta näin nykyään tehdään.

      Poista
    4. Tulikin mieleeni, että olemmeko vaihtaneet sähköposteja jossain vaiheessa saunaremontti kysymyksestänne? Nimimerkkisi ei heti sanonut minulle mitään, mutta viime tammikuulta löysin sähköpostisi ja kuvia saunastanne, jos meni oikein? Niiden kuvien perusteella en itse lähtisi purkamaan vaan korjaisin paikalla niinkuin itsekin ajattelit. Tietenkin tämä arvio on vain kuvien perusteella.

      Kannattaa myös aina arvioida mitkä intressit paikalle saapuneella asiantuntijalla on siinä tilanteessa. Onko hän katsastamassa ja puhumassa itselleen seuraavaa työmaata, vai antaako hän vain puhtaasti ja vilpittömästi neuvonta-apua omatoimiremontoijalle. Vai suositteleeko hän seuraavassa vaiheessa kaveriaan siihen työhön?

      Esimerkkinä pitäisin tästä asiantuntijuudesta sitä, että ikkunatehtaan myyntiedustaja tulee kerrostalo oy.n yhtiökokoukseen antamaan asiantuntijalausuntoja siitä, kuinka huonokuntoisia on tänäpäivänä 1970-luvulla rakennetun kerrostalon ikkunat. Näissä ikkunoissa ei yleensä ole alumiinia tai muovia, vaan pelkkää puuta ja lasia. Sitten yhtiökokous päättää ottaa yhtiölainaa talon ikkunoiden uusimiseen ja ikkunat tilataan asiantuntija-myyntiedustajalta. Oliko tässä mitään eturistiriitaa?

      Maalaamalla vanhat puiset ikkunanpokat ja karmit näissäkin kerrostaloissa saavutettaisiin pitkäikäisempiä ikkunoita, kuin uudet muovilistoitetut sellaiset.

      Mutta ikkunoista takaisin hirsisaunaan. Teidän kannattaa itse miettiä mitä haluatte saunalta. Haluatteko uuden saunan vanhoista hirsistä? Vai haluatteko korjata vanhan saunan? Uusi sauna on varmasti hyvä, mutta tulee kalliimmaksi. Vanhaa korjaamalla saunan haltijahenget eivät siitä niin häiriinny... ;-)

      Poista
  3. Kyllä me vaihdettiin sähköposteja ja laitoin sinulle kuviakin. Samasta saunasta on siis kyse. Kyllä tämä viimeisin asiantuntija oli ihan vilpitön kaveri. Ei edes osannut suositella ketään rakentamaan, joten siitä ei ole huolta :) Hän oli sitä mieltä, että kannattaa korjata kerralla kunnolla. Lisäksi purku ja pohjien teko voi olla yhtä nopeaa kuin vanhan korjaus paikan päällä. Maa-aines on vähän huonoa saunan kohdalla. Keväällä vettä tulee nurmikkoa pitkin ihan puroina juuri saunan kohdalla, joten se on tällä hetkellä liian kostea. Kaveri oli myös kovasti sitä mieltä, että materiaalia pitää säilyttää niin paljon kuin mahdollista mukaan lukien sisäkattojen kannattimet ja kattolaudat yms. Hän sanoi minulle, että jos hävitän saunan niin siinä häviää paljon muutakin eli ymmärsi kyllä vanhan saunan arvon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu jos oli vanhan rakennuksen arvon ymmärtävä vanhan liiton mies.

      Tuolla alkupuolen teksteissäni kirjoitin vanhan hirsiaitan korjauksestani, jossa korjasin alaosan aitasta kuitenkaan yläosaa purkamatta. Tuossa kohdassa yläosan nostokin olisi ollut mahdollinen.

      Laitan tähän linkin tuohon tekstiini, jos osaan:
      http://puusuutari.blogspot.fi/2011/11/hirsiaitan-korjausta.html

      Alalla on myös niinkin vakavamielisiä harrastajia, että siirtävät kokonaisia hirsimökkejä, ettei hirsien välisiin tilkkeisiinkään tarvitsisi kajota. Muurit ja piiput silloin puretaan, mutta tiilet ja vanhat savilaastitkin voidaan käyttää uudestaan.

      Poista
    2. Linkki ei onnistunut, mutta teksti vajaa löytyy parin vuoden takaa tästä blogista.

      Poista
  4. Hei Jari,
    Kiitokset mielenkiintoisesta ja hyvästä blogistasi!
    Itselläni on kanssa tulossa vastaavanlainen projekti, vanhaan ulkohirsisaunaan pitää tehdä uusi lattia vanhan roudasta kärsineen betonilattian tilalle. Mieluiten tekisin sen tyyliisi puusta ja ponttilaudasta, mutta muutama seikka siinä jäi mietityttämään:
    - Pysyykö pontit paikallaan kosteus- ja lämpövaihteluiden takia? Ts. vedottomana pitkässä juoksussa? Laittaisin vain yhden ponttilautakerroksen oman saunani lattiaan.
    - Onko home mahdollisesti ongelmana tulevaisuudessa kun saunaa käytettäisiin kesäisin lähes päivittäin?
    - Miten on lattia toiminut, tekisitkö jotain mahdollisesti toisin?
    - Tuttuni suositteli alimmaksi kerrokseksi filmivaneria reiluin kaadoin, johon tulisi vesikouru keskelle josta vedet pihalle, filmivanerin päälle harvalattialaudoitus, josta vesi pääsisi valumaan vanerille. Itseäni mietityttää kuitenkin lattian hengittävyys ja lattialautojen kuivuminen, mitä mieltä itse olet?
    - Kannattaisiko ponttilautalattia tehdä esim. lämpöpuusta vähäisemmän elämisen vuoksi, entä kannattaako lattiaa käsitellä vahalla tms. jotta se ei imisi vettä niin paljoa?

    Suuret kiitokset jos jaksat vastailla mieltäni askarruttaviin kysymyksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kysymyksistä.

      Ponttilauta, kuten lauta yleensäkin pysyy hyvin paikallaan ja tiiviinä. Laudat kannattaa lyödä kiinni kolmen tuuman galvanoiduilla rautanauloilla.

      Home ei ole ongelma, kunhan lattian ylä- ja alapuolinen tuulettuminen on varmistettu. Saunomisten välillä kannattaa pitää saunan ovi saunaeteiseen auki ja saunassa jokin tuuletusluukku tai vesikourun ulosmenoreikä avoinna.

      Lattiat on toimineet moitteettomasti, enkä korjaisi näihin mitään. Nämä on vanhan rakennusperinteen mallin mukaan tehty, eli en ole itse keksinyt.

      Puhdas käsittelemätön puu on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaikista parasta rakennusmateriaalia näissäkin kohdissa.

      Luultavasti siellä vanerikin toimii, mutta en usko, että antaa mitään lisäarvoa.

      Lämpöpuun käyttöikä jää varmasti käsittelemättömän puun käyttöikää lyhyemmäksi.

      Saunan puulattiaan ei mitään kyllästeitä tai kasittelyitä!! Niillä lyhennetään lattian käyttöikää!

      Mikään ei kestä ikuisesti ja luultavasti tällainenkin puulattia pitää rakentaa 20 tai 30 vuoden kuluttua uudestaan. Ehkä kestää pidempäänkin, kunhan lattia pääsee kuivumaan saunomisten välillä.

      Lattian saa lahoamaan parissakin vuodessa jos sinne laitetaan vaikka styroksia alapuolelle.

      Lisää saunan lattiastakin löytyy tämän blogin vanhemmista teksteistä.

      Mukavia saunaremontteja! tv, Jari

      Poista
  5. Terve!

    Itsellä olisi tämänlainen projekti myös oman ulkohirsisaunan kanssa.

    Siittä lattiasta on revitty lattiamatto pois ja sen alta paljastui hyväkuntoinen lautalattia.

    Kysymys kuuluukin: Kannattaako tämmöinen kallistuksella oleva lattia rakentaa päälle ja tehdä alla olevaan laudoitukseen vaan muutama hengitysreikä? Vai ottaisitko sen kokonaan pois, jos se on hyväkuntoinen ja rakentaisit siihen uuden kokonaan?

    Omasta mielestäni lähtisin vaan tekemään kallistuksen siihen päälle ja laudat vetäisin esim ponttilaudasta ja jättäisin vanhan alle. Varmistaisin vain hyvän ilmankierron.

    Kiitos etukäteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve!

      Minkähänlainen se alempi lattia on, josta poistitte lattiamaton? Onko juuri saunan puulattia, jossa on ollut kaadot ja muovimatto päällä? Vai onko se joku muu tila, josta teette saunan?

      Kyllä sitä voisi ihan suoraan lyödä uuden lattialaudan vanhan päälle, jos siellä ne kaadot on. Mutta jos suoran puulattian päälle tekee uudet lattiakoolaukset ja kaadot, niin sinne jää sitten vähän huonosti tuulettuva välitila. Mutta ei kai se sinänsä huono ole sekään, jos niitä tuuletusreikiä poraat.
      Itse kuitenkin välttäisin kerrosrakentamista ja poistaisin vanhan lattian sieltä alta, jos se on joku muu, kuin saunan, kallistuksilla oleva puulattia.

      Tällaisia ajatuksia ja toivotan mukavia remonttipuuhia! :-)

      Poista
    2. Moikka!

      Eli saunarakennus on vanha hirsipuusauna, jossa on ollut ennen kahteen osaan jaettu saunaosa. Toinen on ollut pesupuoli ja siinä on ns. vieräröinti joten vesivaluu pois ja sitten on itse pieni saunapuoli.

      Olen purkanut tämän väliseinän ja repinyt lattiamaton pois. Siinä lattiassa ei ole kallistuksia, joten se on suora.

      Jos mahdollistaisin vain kunnon ilmankierron alle, niin voisi varmasti kestää 10vuotta ainakin? eli tekisin kallistuksen siihen päälle ja alle ilmankierrolle kunnon kulkuja.

      Tämä olisi suunnitelma. Mistä laudasta muuten tuo lattialaudoitus kannattaa tehdä? Onko suurta merkitystä onko pontattua vai suorareunaista.

      Kiitos taas etukäteen mielipiteistä! :)

      Poista
    3. Moikka!

      Uskoisin kyllä, että suunnitelmasi siihen lattiaan on ihan hyvä! Eikä tuo 10 vuoden kestoikä ole mitenkään epärealistinen. Varmaan kestää toisenkin mokoman?

      Suosittelen tuossa kohdassa käyttämään pontattua ja höylättyä lattialautaa.

      Olkaa hyvät! :-)

      Poista
  6. Hei. Yo lattia hieno. Jos tekee saman mutta 150 mm eristeellä niin mites sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En suosittele lisäämään mitään eristyksiä, tai muitakaan käsittelyjä. Olen niistä jutuista kirjoittanut tämän blogin saunateksteissä. Eritämisellä varmistetaan rakenteen kastuminen ja märkänä pysyminen. Sitten siellä muhii homeet ja sienet.

      Poista
  7. Terve, kuinkas kun nuo pituussuuntaiset reunalankut on lyöty suoraan ilman rakoa hirsiin kiinni, eikö vesi pääse lattialankkujen ja hirren välistä tuonne väliin ja seisomaan sinne? Olisiko syytä jättää jollain holkeilla reunalankut ympäriinsä pari milliä irti hirsistä? Samoin, onko lattialankut pituudelta ja leveydeltä aivan naftit seinään nähden vai jätetäänkö väli seinän ja lankkujen väliin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve! Olen lyönyt reunalankut suoraan hirsiin kiinni, ja samoin lattialaudat hirsiin asti. Sitten leveä jalkalista päällimmäiseksi, joka ottaa vastaan kosteuskuormitusta. Tuo kosteuskuormitus seinän vieressä on varmaan vähäisintä tässä lattiatyypissä.

      Poista
  8. Kun reunalankut on lyöty vatupassiin ja kourulankuissa on kaato ulkoseinään, niin eikös lattialaudat tule kieroon asentoon?

    VastaaPoista
  9. Tervehdys! Omassa saunaremontissani olen tehnyt vastaavanlaisen harkkolatomuksen kiukaan ja muuripadan alustaksi. Suunnittelin alunperin valavani betonilaatan harkkojen päälle. Laatan yläpinta tulisi enkä viitisen senttiä ponttilattiaa ylemmäksi. Nyt olen kuitenkin harkinnut, olisiko olemassa jokin muu, valua helpompi vaihtoehto olemassa. Siksi kysynkin, mitä materiaalia sinulla on harkkojen päällä oleva kerros?

    Tällä foorumilla ei ole näköjään ollut liikennettä lähes kolmeen vuoteen, joten mahtaako tämä viesti tavoittaa mestaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymästä, kyllä kommenteista tulee ilmoitus sähköpostiini. Blogi kuitenkin toimii vielä ja harvakseltaan kirjoitan työkuulumisiani.

      Harkkojen alla on tietenkin betoniantura, eli vakaa perusta. harkoilla nostetaan sopivaan korkeuteen, ja päällimmäisenä sentin tai parin tasoitusvalu jollain vähän hienommalla tavaralla. Tai sitten tavallisella betonilla, jolla anturavalutkin olet tehnyt. Riippuu omasta vaatimustasosta.
      Mielestäni valu siihen pintaan on helpoin vaihtoehto.

      Poista
  10. Hieno blogi! Itsellä edessä vanhan hajonneen saunan betonilattian korvaus mahdollisesti puulattialla. Kyseessä ei ole kylläkään hirsitalo vaan 50 luvun rankatalon ulkosauna. Puulattia toimii varmasti hyvin jos vaan poistan ylim tavaran pohjasta ja teen tuuletusreiät sokkeliin? Mikä mietityttää on että voinko vetää lattian koko saunan leveydeltä eli myös piipun valetun jalan päältä missä kiuas on ollut ja asentaa kiuas puulattian päälle? Toinen vaihtoehto on että valan kiukaan vähän haljenneen jalustan uudestaan mutta pääsisin helpommalla jos vaan laittaisin koko jalustan puulattian alle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En tiedä, että miten onnistuu tehdä kestävä puulattia vanha valetun lattian tilalle. Siellä lattian alapuolinen tuuletustila jää varmaan aika pieneksi. Puulattian reunalankut olisi hyvä saada kiinnittää puuseiniin, eikä sokkeliin.
      Mutta kiukaan voi tietysti laittaa puulattialle, kunhan sen alla on jotain palolevyä ja kipinäpeltiä. Suosittelen mieluummin korjaamaan vanhan valun, ainakin kiukaan alla.

      Poista
  11. Olen tekemässä lautalattiaa löylyhuoneeseen. Siihen tulee kallistus kahdesta suunnasta ja rosterikouru.
    1) Kestääkö tavallinen vahattu mäntylauta, vai pitäisikö laittaa lämpöpuusta? Jälkimmäistä en tosin ole löytänyt pontillisena.
    2) Kyse on hirsisaunasta. Miten kannattaa tehdä lattian ja pyöreän hirren yhtymäkohta, eli lattian reunat? Pitääkö jättää ilmarako vai tiivistää silikonilla?

    VastaaPoista
  12. Mitä lautaa käytit lattialankkuina?

    VastaaPoista