keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kesäsauna vanhasta hirsikehikosta

Tänä vuonna kevät on antanut odottaa itseään. Kun talvikin alkoi hyvissä ajoin, niin kylmä ja luminen vuodenaika on ollut pitkä.
Juuri täksi vuodeksi olin varannut aikaisen lämpimän kevään ja menneeksi talveksi vähälumisen. Mutta eihän se vuodenkierto niin mene kuin yksi timpuri tekemisiään suunnittelee.

Puusuutarin tontilla on viimevuoden alkusyksystä asti odottanut vanhan hirsikehikon hirret uudelleen pystyttämistä. Aikaisin keväällä hirret oli tarkoitus kentälle lajitella, mutta odottavan aika on joskus pitkä. Nyt huhtikuun loppupuolella olen päässyt työntekoon kiinni, vaikka vesisade on vielä pehmittänyt työmaan joinakin päivinä savipuuroksi.

Hirret on Toijalasta vanhasta työläisasunnosta puretut. Talo on ollut vaatimaton ja ainakin alunperin kahden hellahuoneen, eli kahden perheen paritalo. Ovi- ja ikkuna-aukkojen takia kehikossa ei ollut kovinkaan montaa pitkää hirttä.
Nyt kuitenkin hirsistä pitäisi saada sauna pääasiassa kesäkäyttöön jota voisi talvellakin lämmittää. Saunan ja pukuhuoneen lisäksi siihen tulee takkahuone ja sauna pystytetään lopulta Humppilaan.

Hirsikehikko oli numeroituna purettu ja niitä voi jonkin verran hyödyntää uudelleen kasaamisessa. Kuitenkin, kun aukot kehikossa on eri paikoissa, niin varaamista ja uudelleen sovittamista riittää. Lopullinen hienosäätö jää lopulliselle pystytyspaikalle. Varaukset tilkitsen pellavalla ja tapitan hirret paikanpäällä. Nurkkaliitoksiin lyön kuuden tuuman rautanaulat, joilla lukkonurkat toteutetaan. Jatkopaikat teen niinsanottuina poskiliitoksina ja samat rautanaulaliitokset toimittavat tässä vetolukon tehtävää. Näin olen nähnyt muunmuassa Turun kaupungin timpurien korjanneen hirsirunkoa Käsityöläismuseossa.

Näistä puretuista hirsistä en ole löytänyt yhtään naulaa tai puutappia joilla ne olisi olleet Toijalan työläisasunnossa yhteen liitettynä. Hirret on olleet pitkänurkkaisia ja vain päällekkäin ladotut. Siitä huolimatta talo oli pysynyt varmasti sen sata vuotta ryhdikkäästi pystyssä. Hirsissä on myös jälkiä vielä vanhemmasta käytöstä aikaisemmissa rakennuksissa.
Jossain vaiheessa seinää oli följärin kanssa tuettu ja varmasti siinä on ulkovuorilautakin ollut.

Tästä voisin kesän aikana postailla lisää, kun ja jos työ edistyy.











Oma periaatteeni on, että työn pitää olla huolellista, mutta työsuhteessa suoraviivaista ja ammatillisesti joutuisaa. Liiallinen pikkutarkkuus ja hifistely on teknistä tietämättömyyttä. Ei ole työnantajaakaan kohtaan reilua, eikä ainakaan kustannustehokasta kuluttaa aikaa työmaalla epäoleellisuuksien parissa.
Omissa puhdetöissä voi käyttää aikaa rajattomasti jos sitä haluaa.

7 kommenttia:

  1. Näyttää hyvälle!
    Joskus aiemminkin jo muistelin kuinka isänikin teki vanhoista hirsistä "uutta" eli aittamme. Kyllä tuo vaan on taitolaji :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi se komea omankin pihan perällä tuollainen ryhdikän vanha aitta tai muu hirsirakennus... :-)

      Poista
  2. Moi. Omassa saunaprojektissa pitää tehdä aika paljon hirsien paikkauksia eli korvata lahoa puuta esim. metrin matkalta puoleen väliin hirren syvyyttä. Millä kiinnittäisin tällaisen paikan? Näkyvät ruuvit tai naulat eivät oikein innosta. Entä puutapeillla ja miten se tehdään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Kiinnitän itse puolikkaat paikat ja lapaliitokset viiden tuuman galvanoiduilla rautanaouloilla. Se loppujen lopuksi näkyy siitä kaikista vähiten. Naulan kannan voi vielä upottaa tuurnapuikon avulla puoli senttiä puuhun, niin menee aika näkymättömiin. Naula on monasti myös ruuvia kestävämpi. Puutappeja en ole nähnyt käytettävän näissä liitoksissa, eikä paikkaaminen ole edes kovin perinteistä. Jatkoliitoksissa, kuten vetolukoissa puutappeja on käytetty.

      Poista
  3. Kiitos kommentista. Osaatko antaa vinkkiä millä voisin värjätä sisäpuoliset paikkapalat tummiksi kuten vanhakin kehikko on? Sauna on ollut aikoinaan savusauna, joten seinät ovat paikoin aika mustat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä värjäsin paikkapalat sisäpuolella nokimustalla jonka sekoitin veteen. Nokea sain kun nuohosin talon pönttöuunit ja hella-leivinuunin. Nokimusta on myös väripigmentti, eli ihan samaa tavaraa ja sitä saa paremminvarustelluista maalausalan kaupoista. Meilläpäin ainakin Bauhausista ja monesta alan erikoisliikkeestä.
      En lähtenyt sekoittamaan nokimustaa vernissaan, koska ei muuallakaan saunan sisäseinässä ole vernissaa. Vettä siellä tosin on seinille viskottu ja noki siihen hirrenpintaan pinttynyt.

      Tuolta löytyy kuva noetuista paikkapaloista.

      http://puusuutari.blogspot.fi/2012/10/vihtoen-viha-viilenee-saunoen-sappi.html

      Tuolta löytyy juttua nuohoamisesta.

      http://puusuutari.blogspot.fi/2012/10/vanhan-tulisijan-nuohous.html

      Poista
    2. Niinhän se meni, että linkit ei toimi suoraan, vaan täytyy kopioida ja liittää...

      Poista