tiistai 1. heinäkuuta 2014

Saunan puulattia puhuttaa

Kiitokset kaikille blogistani ja sen asiasta kiinnostuneille, sekä kysymyksiä esittäneille. En ole alkujaan ajatellut mitään kysymys-vastauspalstaa pyörittää, mutta vastaan kuitenkin mielelläni ja parhaani mukaan kaikille, jotka kysymyksiä ovat esittäneet. Palautekin on ollut pelkästään positiivista ja toivon, että oma käsitykseni kevennyksistä asiatekstin sisällä ei ole kenenkään mieltä pahoittanut. Se on usein vain kömpelöä huumoria.

Ylivoimaisesti eniten on puhuttanut näin kesän kynnyksellä jo toista vuotta saunan puulattia ja sen rakenne. Tässä kehityksen ja edistyksen maailmassa usein tuntuu, että vanha ja hyväksi havaittu rakenne kaipaa monien mielestä jotain parannusta. Mutta miksi pyrkiä parantamaan sitä, mikä on jo hyvä?

Tässä kolme kirjoittamaani juttua tekemistäni puulattioista. Olen yrittänyt niihinkin ajatustani vuodattaa asioista, joita eniten kysytään, vaikka voi ne olla puuduttavaakin luettavaa.

Saunan puulattian työvaiheita

Saunan puinen lattia

Rakennusten korjausneuvontaa radiossa

Olen nähnyt ja kuullut myös rakolattioista, joista pesuvesi valuu suoraan saunan alle. Tällainen rakenne varmasti toimii silloin, kun maaperä on luonnostaan hiekkamaata johon vesi imeytyy helposti. Toisaalta nykyään rakennusluvan saaminen voi olla tällaiselle lattialle hankalampaa, koska  jätevesiasetus asettaa omat ehtonsa.

Useampikin saunan lattianrakentaja on suunnitellut lisäävänsä mahdollisuutta saunan lattian kuivumiselle käytön jälkeen sillä, että jättää lattian ja seinän väliin parin sentin raon. Itse ajattelisin, että tässä, sekä varsinaisessa rakolattiassa viileämmän vuodenajan viima puskee rakosista saunaan, eikä ilmanvaihto toimi parhaalla tavalla. Kylmä ilma ja viima nousee sieltä löylyn mukana ylös. Toisaalta lattian kuivumisen kannalta sinne tarvittaisiin lattian pinnan suuntaisia ilmavirtauksia.
Kesäsaunaan tällaista voi kyllä kokeilla ja onhan rako helppo peittää listalla, jos siltä alkaa tuntumaan. Jos seinän ja lattian rajan nopeampi lahoaminen arvelluttaa ja epäilyttää, niin siihen voisi laittaa reilun korkean ja paksun jalkalistan ns. lattian reunavalliksi, joka vastaanottaa kostumisen aiheuttamaa rasitusta.

Lattian kuivumisen kannalta voisi olla myös hyvä tehdä lattianrajaan avattavia venttiileitä tai lykkyluukkuja, jotka on kiinni saunomisen aikana, mutta auki muun ajan. Lykkyluukkuun kannattaa laittaa verkoksi vaikka hiekkasihti ja hyönteisverkko.

Minulle on kerrottu kokemuksista, kuinka juuri nämä tekemäni mukaiset saunan lattiat on kestäneet 30 vuotta. Tai kuinka 15 vuotias lattia on vielä ihan hyvä. Eli nämä lattiat on vanhaa ja hyväksi havaittua rakennusperinnettä. Tällainen lattia kestää isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle, mikä on pitkä käyttöikä nykyaikaisen rakentamisen elinkaariajattelussa ja yhteiskunnan liberaalissa kvartaalitalousajattelussa.

Minkäänlaista pintakäsittelyä tai kyllästystä saunan puinen lattia ei tarvitse. Sillä vain pilataan lattia ja lyhennetään sen käyttöikää. Pesuvesi ja saunasaippua riittää käsittelyksi. Myös saunan seiniin ja lauteisiin tarkoitettu saunasuoja on muovia, joka pilaa lattian ja tekee sen vesihöyryä läpäisemättömäksi. Silloin lattia ei ns. hengitä, eli silloin se nopeutetusti lahoaa.

Lisäys:

Saunan kourulattian laudat kannattaa laittaa kallistuksen suuntaan kourua päin. Eli ei samansuuntaisesti kourun kanssa, vaan siten, että vesi juoksee laudan pituussuuntaisesti kouruun. Tällä on jonkinlainen merkitys lattian vettymisen ja kuivumisen kannalta.

Lattiakaivoratkaisu puulattiassa ei ole enää perinnettä, enkä ole kuullut siitä kenenkään kokemuksia. Tämä olisi ehkä vaneripintaisessa puulattiassa toimivampi.
Saunan talvikäytössä ja pakkasella tämä voi olla myös ongelmallinen. Kun pesuvesien sakokaivo, eli ns. saunapallo on aika lähellä maan pintaa ja tilavuudeltaan pieni, niin se voi mennä umpijäähän. Saunassa vesi valuu viemärikaivoon ja täyttää viemärin aika nopeasti, niin vesi tulvii lattialla. Riippuu myös veden käytön määrästä.

7 kommenttia:

  1. Rakolattiakin on käytössä ihan riittävän mukava myös talviaikaan, etenkin, jos ei paremmasta tiedä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja pitäähän elämässä olla tietty määrä extremeä. ;-)

      Poista
  2. Esittäisin seuraavanlaisen 2-osaisen kysymyksen. Jos tekee sähkökiukaalla varustettuun saunaan rakolattian, niin raoista tulee ilmeisesti korvausilma?
    Entä mihin tällaisessa tapauksessa kannattaisi sijoittaa poistoventtiili?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkökiuas ei kuitenkaan tarvitse korvausilmaa ainakaan palamiseen. Jos se poistoilma on myös vain reikä rakenteessa, eli ei koneellinen poisto, niin voisi niitä olla parikin. Ylälauteilla saunojien kasvojen korkeudella raitisilmareikä seinässä tuo happipitoista ilmaa hengittämiseen. Eli saunomisesta tulee miellyttävä kokemus. Joku raitisilmareikä lattian rajassa parantaisi lattian kuivumista saunomisen jälkeen. Sen voisi avata, kun saunasta poistutaan.

      Poista
    2. Ok kiitos vastauksesta. Esitänpä vielä toisen kysymyksen samaan syssyyn: tarkoitus on rakentaa sauna pieneen pakettina myytävään valmisaittaan, jonka huonekorkeus on n. 2m. Onko välttämätöntä rakentaa erikseen perinteiset alalauteet ja ylälauteet vai riittäisikö yksi normaali istumakorkeudella oleva penkki? Lähinnä mietityttää että onko lämpö riittävä jos istutaan matalammalla vai nouseeko löylyt ylemmäs katonrajaan missä ei istuta. Nykyään kuitenkin netissä ja lehdissä näkee paljon ns. trendikkäitä saunoja joissa on kuvaamani kaltainen lauderatkaisu.

      Poista
    3. Suosittelen lukemaan täältä blogistani kirjoituksen ”Löylyn laki ja sen vaatimus”. Siellä muistaakseni kirjoitan näistä saunan korkeussuhteista. Pääsääntönä olisi hyvä, että jalkalaude olisi kiukaan kivipinnan yläpuolella, niin ei tarvitse jalkoja nostaa ylös lämpenemään. Jos vielä rakolattiassa ilmaa virtaa sieltä reilusti, niin lämpötilaero voi olla ylhäällä ja alhaalla turhan suuri.
      Sellainen 110cm katosta alaspäin on aika hyvä etäisyys ylälauteelle. Ylälauteen leveys noin 50cm, tai enemmän. Muuten ei taida olla väliä, että montako laudetasoa saunassa on. Mutta ylälauteesta alaspäin, seuraava laudetaso olisi 40cm alempana ja 40cm leveä. Tärkeää on, että nouseminen ja laskeutuminen olisi turvallista, myös huonojalkaisemmille.

      Nämä asiat täällä blogissani on vähän hajallaan, niinkuin ajatuksenikin omassa päässäni. Täytyisi ehkä koota taas johonkin kirjoitukseen linkit samanaiheisiin teksteihin, jotka käsittelee esim. tätä sauna-asiaa.

      Mutta jos haluat tietää, mitä mieltä perinneihmisenä olen trendeistä, niin en taida täällä vastata...! ;-)

      Poista
    4. Taidan arvata vastaamattakin:) Kiitos vinkeistä, täytyy käydä tutustumassa blogiisi tarkemmin.

      Poista